請教PVC 水管加閘仔問題.

因舊樓水箱漏水,因屋外牆身無閘仔,好唔方便每次都要叫管理處停咸水維修.所以打算加番閘仔,位置係外牆窗口附近. 問題係pvc 膠喉都好多年, 清走膠喉油漆後是否一樣可以用PVC 膠水痴閘制呢? Thanks. (重雖要留意d 物?)

是否用這款閘仔
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# oystercake

問左管理處比唔比你加未~

閘仔?

圖二 果個應該係膠波掣

加屋內???
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

因舊樓水箱漏水,因屋外牆身無閘仔,好唔方便每次都要叫管理處停咸水維修.所以打算 ...
oystercake 發表於 2015-8-28 00:26

其實可以唔使攪屋外條喉管,你可以喺屋內入水箱個位置加開關得唔得?

其實外牆裝波子制可以嗎? 其實室內都有個閘仔,但係壞左,轉唔到.所以先想係外牆加番個閘仔.
其實唔清楚外牆咸水管加閘制,係唔係一定要通知管理處,

其實外牆裝波子制可以嗎? 其實室內都有個閘仔,但係壞左,轉唔到.所以先想係外牆加番個閘仔. ...
oystercake 發表於 2015-8-28 11:28

壞左咪換左佢,好過攪出面條喉

其實係唔係外牆咸水管應該由大廈處理呢.唔好自己攪呢?

你先要分清或問清楚外牆條PVC喉屬於公家定係你私家喉,如係公家喉就算你有牌都無權搞,鹽水喉水壓都唔細,如條喉老化左滲油(增塑劑),好難黐得實。到時以為黐實左,開水後唔知幾時頂唔住又爆開就大鑊。
建議你要加/換波子掣或閘掣都係屋內搞好d,重有PVC喉外要省走d油漆都唔好省太多,如果條喉外徑幼得太多對塗PVC膠水後同個波子掣密封或黏實效果,因個掣駁出入水喉既孔位係有斜位(小喇叭狀)要條喉愈入愈緊先得。
如係屋內diy換可買d快速接駁(唔使用膠水)用配件試試,不過唔知受唔受到足夠壓力,最好先check清楚(問問旺角有賣該類配件店鋪的師傅)。
http://world.taobao.com/item/409 ... 4.0.0.iLIsyb#detail
無經驗都係搵師傅搞好d。