[操作疑難] 請問C hing, 怎樣維修鋁窗路軌?

剛幫廚房鋁窗路軌加WD40, 發覺一顆固定路軌的拉釘消失了, 如圖紅圈處,.

能自己簡單維修嗎? 該沒有即時危險吧? 因仍有兩顆拉釘固定着.

請師兄賜教.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我以前的做法是: 電鑽, 鑽穿石尿窗台, 不需鑽好深, 4分就夠, 因為我覺得力量是向下向橫...不用很深已夠力拉住個路軌, 再打膠塞, 收粒平口6分綱牙螺絲落去. 攪店~
好穩固! 致於合唔合例我就唔知....

剛幫廚房鋁窗路軌加WD40, 發覺一顆固定路軌的拉釘消失了, 如圖紅圈處,.

能自己簡單維修嗎? 該沒有即時危險 ...
housing 發表於 2015-8-30 14:08

買把拉釘鎗幾十蚊, 自己打返拉釘, 日後有用的

買把拉釘鎗幾十蚊, 自己打返拉釘, 日後有用的
Felix00 發表於 2015-8-30 15:45

請問該買多粗的拉釘? 是否該把孔裡的拉釘殘骸先鑽走?

簡單D, 可以用這個方法, 用枝細鑽頭, 如1分, 鑽1個唔使好深
的洞作定位, 然後用枝分半鑽頭, 鑽落3分, 用拉釘 (分半x 3分長)拉返就 ok
夠技術就一野用分半鑽頭

樓主,你鋁窗扇鉸鋁拉釘已經氧化脫落,有可能部份拉釘都有問題但未脫落,係危險的警號.
你可以照上面師兄方法去做,
但我絶對唔會咁做,除非你夠力打不锈鋼拉釘(整個窗)

請問該買多粗的拉釘? 是否該把孔裡的拉釘殘骸先鑽走?
housing 發表於 2015-8-30 15:59

鋁窗一般用分半, 買鎗時可以問佢攞幾粒, 不需要如 6# 所說的不锈鋼釘
一般做法如果拉釘頭已脫落,  可用一支約分半的鐵支, 將殘餘部份打入孔內即可, 之後再用分半鑽咀通一通, 保證可以入到粒拉釘.
如拉釘還有頭, 用鑽咀鑽走個頭後, 用鐵支將殘餘部份打入孔內, 之後鑽咀鑽通一通.
如用鑽咀直鑽, 因殘餘部份拉釘有鐵支在內, 鑽咀可能會走位, 從較軟部份入, 完成後, 孔位可能會大左.

你睇唔到窗底幾支拉釘還全在否,
建議把那扇窗拉釘全換!

你睇唔到窗底幾支拉釘還全在否,
建議把那扇窗拉釘全換!
wah9134 發表於 2015-8-30 18:19

C Hing 有見識,好多人以為鋁拉釘冇左,就咁加番粒就得,其實同期所有鋁拉釘都已經出現問題,不過未脫落(時間問題+運氣因素 ).
記住,看得到的通常都不危險,最危險的通常都看不見

Thx 各師兄意見.