[開箱] HKD100以下,支援QC2.0嘅USB OLED電流電壓計--炬為安姐xp

#40更新:炬為安姐xp自身損耗高於白尾巴一代!

話說之前曾經發帖詢問各位CHing,有無一隻可以測試QC2.0,
而且用OLED顯示屏嘅USB電流電壓計,budget HKD100以下。

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D4

結果搵唔到有任何一款符合我所有要求嘅USB電流電壓計。

於是就打算買一隻炬為安姐XP玩下,
雖然店員話係唔support QC2.0(甚至店員好似連QC2.0係乜都唔知),
不過話曬都係少數用OLED顯示屏,而且售價低於100港幣嘅USB電流電壓計。
所以最後都係決定買一隻玩下。
而且佢嘅安全監測功能好似好犀利咁,所以我都幾有興趣。
我見過某論壇有唔少人都唔建議電子產品玩家購買炬為嘅USB電流電壓計,
不過唔理咁多,總之試左先算!未試過,點知好唔好?
廢話講完,立即開始進行開箱!

上一次接觸炬為嘅USB電流電壓計,應該就係安姐二代。
曾經喺某間舖頭買左一個聲稱有“安全監測”功能嘅版本,
結果發現原來係普通版(無安全監測功能),結果唯有退貨。
今次再接觸炬為安姐,發現包裝唔同左。
以前安姐二代係用普通塑料密實袋包裝,宜家用膠盒包裝。

打開膠盒,入面有一本說明書同埋一個安姐XP。
安姐XP下面有海綿墊,具有一定嘅保護作用。
膠盒實用性非常高,可以用作儲物用途。

炬為安姐系列產品嘅外形全部一樣。。。
唯一有差異嘅地方,就係安姐XP正面有一塊0.96吋OLED顯示屏。
外觀都算ok,如果USB插頭有保護蓋就更好。

無需理會背面嘅參數,說明書話支援3.7-9.9V電壓,
只係出廠預設嘅電壓上限/下限係4.5V/7.4V,
如果電壓低於下限或高於上限,會有警報聲。
可以手動調較電壓上限/下限。
為左方便之後嘅測試,電壓上限已經比我調較到9.3V。

USB插頭特寫。
插頭可以被磁石吸附。

(以下照片於另一場景拍攝)

USB母座特寫。
USB母座可以被磁石吸附。

開機畫面,“為安全充電而生”。
稍後會測試一下佢嘅“安全功能”到底表現如何。

炬為安姐XP嘅讀數都幾齊全。
電壓、電流、容量、電量、溫度、計時同埋定時功能。
由於定時功能係12V版本獨有,
所以可以推斷哩一隻安姐XP係12V電壓版本(支援QC2.0)。
可以算係意外收穫。

測試唔同電流嘅負載。

用另一個DIY尿袋進行過載測試,炬為安姐XP過左幾秒之後先提示電壓過低並有警報聲。
而且間中無故恢復輸出,可見所謂“安全監測”功能等同擺設。

與白尾巴對比空載電壓,發現兩者測試數值相差0.1V。

0.3A負載,讀數完全一致。

1A負載測試。安姐XP測出電壓較低。

加入XTAR vi01作對比,三者相差較大。。。
已經唔知道邊個最準確。。。

調換位置之後,讀數依然存在差異。

由於我無專業測試儀器,無辦法知道炬為安姐XP嘅讀數是否準確。。。
歡迎其他CHing進行更專業嘅測試。。。

用三叔note 4火牛為ZF2充電,安姐XP測出電壓9.14V,可見我買嘅哩一隻炬為安姐XP係支援QC2.0。

總結:炬為安姐XP作為炬為唯一一款採用OLED顯示屏嘅USB電流電壓計,外觀都算幾好,能夠吸引入門玩家購買。
但係主打嘅“安全監測”功能,可靠性成疑,保護機制反應有延遲,可能無法於真正遇上突發狀況時保護手機,保護形同虛設。
如果你打算將佢作為一款可以測試QC2.0嘅USB電流電壓計使用,都算物有所值。
但係如果打算用黎保護你嘅電子設備,咁你就可以死心啦。

開箱完畢,感謝觀看!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實白尾巴都可以測到9V,12V我就未試過。

我嘅問題係:已知ANKER 60W充電器有線損補償,有人用YZX紅表測試到叉小米尿袋可以達到2A電流。但我用白尾巴測試,叉小米16000mAh尿袋只能達到大概1.6A電流,請問其他人用白尾巴測試係咪一樣結果?
hk133 發表於 2015-8-31 22:37

咁有冇用呢隻安姐代替白尾巴,做返同樣嘅測試?

咁有冇用呢隻安姐代替白尾巴,做返同樣嘅測試?
dcc2000 發表於 2015-9-1 14:52

頭先試左,叉小米5200mAh尿袋,電流達到1.93A。

用白尾巴測試,叉小米5200mAh尿袋,電流達到1.88A。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實白尾巴都可以測到9V,12V我就未試過。
dcc2000 發表於 2015-9-1 14:48

白尾巴測到9V,但係個mon會閃。

頭先試左,叉小米5200mAh尿袋,電流達到1.93A。
hk133 發表於 2015-9-1 14:57

咁即係呢隻安姐嘅內阻,可能低過你果隻白尾巴。

咁即係呢隻安姐嘅內阻,可能低過你果隻白尾巴。
dcc2000 發表於 2015-9-1 15:01

可能係白尾巴嘅USB線損耗較大?

我都淘過,幾好用不過神咗,可以寄返去,不過運費同買過隻差唔多無寄

我都淘過,幾好用不過神咗,可以寄返去,不過運費同買過隻差唔多無寄
ka911007 發表於 2015-9-1 19:29

好少CHing會提及炬為嘅USB電流電壓計,
網上亦都只有好少有關安姐XP嘅測試,
我對安姐XP嘅認知幾乎完全來自TB嘅買家評價。

好少CHing會提及炬為嘅USB電流電壓計,
網上亦都只有好少有關安姐XP嘅測試,
我對安姐XP嘅認知幾乎完全來自TB嘅買家評價。
hk133 發表於 2015-9-1 21:14

可能係呢款電流錶嘅功能同效果冇咩特別,而價格對比白尾巴之類又唔算平。

USB電流電壓錶,大部份人都係攞嚟玩吓參考吓,要求高嘅,會用YZX或者UTBOX之類,呢款夾喺中間,相對比較少人用。