電腦火牛維修

火牛MODEL : SEASONIC X-850 (ACTIVE PFC)
     http://www.hardwaresecrets.com/s ... er-supply-review/2/
火牛問題:第一次通電有機會無法開啟電腦(MB有燈著) , 要按火牛ON/OFF去閂左再馬上再開返就開到

-開機用電腦後所有電壓正常
-目測沒有爆CAP(用左3年ONLY...)

有冇高手知個火牛會係壞左咩? 同埋係邊度有得整?
麻煩大家

係第一日已經係咁, 定係最近至出現 ?

呢D問題通常係火牛POWER GOOD SIGNAL在LIGHT LOAD 時的問題.

用戶可以加大+12V loading, 用電阻(5 ohm 50W), 或燈胆(>12W 12V), 接了才開機. 修理方法係改PGI 腳電阻.

PS: 工作繁忙, 唔好搵我

近呢個星期先係咁

零件耐咗漂移好正常, 改支電阻就搞掂.

試咗我以上方法, 証明得唔得先啦.

jwong師兄有無以前D案例LINK, 等我地自行去參考下?

話時話4, 5年前EZONE有一輯修牛系列, 唔知依家過左解凍期未, 可以公開POST出黎?
因為我只收藏最後4集的影印本, 之前的唔知那裡搵到.  真係好有參考價值.

係第一日已經係咁, 定係最近至出現 ?

呢D問題通常係火牛POWER GOOD SIGNAL在LIGHT LOAD 時的問題.

用戶可以加大+12V loading, 用電阻(5 ohm 50W), 或燈胆(>12W 12V), 接了才開機. 修理方法係改PGI 腳電阻.

PS: 工作繁忙, 唔好搵我
jwong852 發表於 2015-9-4 11:19

jwong師兄,
我check 左+5v standby 係+5.11v
但點 short ps_on# 都係著唔到 隔左一陣再去short多次就ok
係咪d電容乾塘?

機械人回覆,換電容。

jwong師兄有無以前D案例LINK, 等我地自行去參考下?

話時話4, 5年前EZONE有一輯修牛系列, 唔知依家過左解凍 ...
hknightlife 發表於 2015-9-4 14:45

我當年在e-zone寫咗10篇: 電源供應器研究系列

如有興趣, 可以在此重登.

Support! 加精置頂

電源供應器研究系列
有興趣