有無方法拆走 42步進上面既同步輪

之前淘左幾隻 42步進番黎想整野, 佢本身係拆自3D printer, 有個同步輪.
因為我部機既同步輪係用幾米鑽死, 以為一樣可以就咁換.  點知佢果隻係直接套實既.

就咁用螺絲批撬, 試左好耐都唔得.
問過買家, 佢話佢地有設備可以拆, 但我已收貨, 寄番上去一來一回運費都夠再買過幾隻了.
佢話如果自己拆, 可以試下搵 拉馬 (如下圖), 最細既幾蚊人仔就有.  

出去五金鋪, 問左幾間, 講拉馬無人識, 可能係國內用既名.
有一間剛好有個客聽得明, 同佢講話拆 bearing 用既X爪 (唔記得佢講X係乜), 鋪頭老闆拎左好大件野出黎.
但我要拆既只係 5mm 軸, 佢地只有拆大工具既 (條軸有幾 cm 粗), 佢話細既無乜人買, 唔會入貨.

上淘寶搵, 最幼都只係見 7mm 粗既軸 (好似上面個圖), 而且大部份都無標明.  
7mm 都應該拆唔出, 最多比個尖頭頂到少少.
唔知有無 ching 知道邊度有 拉馬可以拆 5mm 軸既.
又或者有無其他方法可以拆黎個同步輪出黎.    唔該哂先.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

齒輪唔要嘅話用虎鉗夾實齒輪用鋼枝打出來

如果係大型馬達,
想取出齒輪,通常要將齒輪首先加熱,令到齒輪圓孔直徑增加,再用"拉馬"扯出,
5mm軸太細,可以加幾粒4mm直徑鏍絲母在軸上

但咁細個馬逹,加熱時,要小心燒馬逹.

香港叫 啤令揸
七記有款好細個的;但應該好貴下……

https://item.taobao.com/item.htm?id=41005139036

這件可能啱您;但唔平.

有熱風槍,燒紅佢再用尖咀鉗一拉就出
唔得先要用工具
去廣華街,帶埋個摩打 幾間有整氣槍,搖控車鋪,有專用工具賣

https://item.taobao.com/item.htm?id=16995180019

這個我也想買  

回覆 1# Super169

僅供參考:

這個我也想買
funfunhk 發表於 2015-9-6 14:11

唔該 ching, 呢款應該合用.
但我果幾隻步進都只係買左五十幾蚊, 用五十幾蚊拆佢, 唔係好化算.  再買一批叫佢拆埋都係咁既價錢.
不過, 又知多樣野, 原來真係有咁細既, 下次有需要就識得搵.

有熱風槍,燒紅佢再用尖咀鉗一拉就出
唔得先要用工具
去廣華街,帶埋個摩打 幾間有整氣槍,搖控車鋪,有專用工 ...
wlmak 發表於 2015-9-6 14:02

賣家都有教過我燒紅佢, 不過唔知用乜好, 我無熱風鎗.
燒紅舊野.....應該都要幾高溫,  我怕我攪唔掂.

香港專用工具, 我估都唔平.  我只係想平平地整 D 野玩.