[測試] Speedy 3000mAh power bank容量測試

買手機送嘅贈品,都預左佢好極有限。
放電大約2.5小時,發現實際輸出容量不足1700mAh。
可能轉化率太低,亦都有可能係電路板對粒電池嘅電壓保護set得偏高,或者根本就係虛標容量。
遲啲拆比大家睇,咁就知道佢到底係咪足料。

9月8日更新:
已經拆左機,影左相。

電池標示係“SW 1865026MP 15A19S 103758”,網上搜尋未能找到有關資訊。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# hk133

是說電池3.7V 有3000MAH
用TESTER 是測5V的好吧

100%轉換才布有2200mah

虛標容量應該有

1690mah 應該算是虛標容量加上7X-8X%轉換率吧

3.6*3A=10.8W
5.14*1.69A=8.6W
8.6/10.8=80%
都算OK

回覆  hk133

是說電池3.7V 有3000MAH
用TESTER 是測5V的好吧

100%轉換才布有2200mah

虛標容量應該有

1 ...
oYueno 發表於 2015-9-6 21:49

我知道,電池電壓係3.7V,要經過電路板升壓到5V。
但係就算計埋轉化率同埋升壓損耗之類,都無理由只能夠輸出1690mAh。

3.6*3A=10.8W
5.14*1.69A=8.6W
8.6/10.8=80%
都算OK
jackwong717 發表於 2015-9-6 21:56

speedy 3000mAh power bank,實際輸出電量大約1690mAh。
相比之下,小米10400mAh power bank,實際輸出電量接近6500mAh。
真係ok??

一分錢一分貨,咁你是想要少轉換率滿意???

有些人買 是金錢/容量 比作考慮 就 xxx mah @ 1hk$
有些人買 是重量/容量 比作考慮 就 xxx g @ xxxmah

如果只是他看有沒有虛標容量 沒太多意義

另外可能係電路板對粒電池個電壓保護set得偏高,渣唔盡粒電池效率
我之前bid過類似款單粒18650尿袋,充滿電有4.1v,放電至3.5v塊電路板就直接斷電

一分錢一分貨,咁你是想要少轉換率滿意???

有些人買 是金錢/容量 比作考慮 就 xxx mah @ 1hk$
有些人買 是 ...
oYueno 發表於 2015-9-6 23:22

其實,哩個尿袋只係去so0買手機送嘅贈品。。。
所以本身無咩期望。。。

另外可能係電路板對粒電池個電壓保護set得偏高,渣唔盡粒電池效率
我之前bid過類似款單粒18650尿袋,充滿電 ...
寂寞的FSY 發表於 2015-9-6 23:32

有可能。
遲啲試下拆開睇睇粒電芯,咁就知道到底佢係咪足料。

回覆 8# hk133
如果佢賣2-3xhk$應該有人會買