呢粒只係一粒普通的方頭LED?定係………

好似燒咗唔著……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢隻 "香港名牌" adaptor用嘅係咩LED就唔知,有ching話用喺220V,係乜乜高壓LED。

我就試過學佢咁,揾粒普通LED,串粒300K左右電阻入AC220V,乜事都冇,正常發光發亮。

不過穩陣d,最好check吓粒電阻嘅數值係咪正常先。

呢隻 "香港名牌" adaptor用嘅係咩LED就唔知,有ching話用喺220V,係乜乜高壓LED。

我就試過學佢咁,揾粒普 ...
dcc2000 發表於 2015-9-9 23:23

師兄一睇就睇到佢係「香港名牌」咁勁……(或者係香港得佢一個出呢隻款。)
220V,就咁用粒300K去降壓就得?普通嘅LED唔係行3V~3.2V咩?
仲有佢粒電阻,啱先搵隻錶用2M檔位去度,show 0.215。

師兄一睇就睇到佢係「香港名牌」咁勁……(或者係香港得佢一個出呢隻款。)
220V,就咁用粒300K去降壓 ...
mdws2002 發表於 2015-9-9 11:26 PM

紅色LED燈好似係得2v以內...
紅紅黃金=220K ohm +/- 5%

呢隻嘢我都有。佢粒電阻標示220K。

又唔係淨係佢有出呢種adaptor (1A fuse) 嘅,
Schneider果隻設計同質量都好d,尤其係插兩腳扁插,"香港名牌" 果款嘅設計,真係預咗祗係插兩圓腳。

"香港名牌" 嘅產品,都祗係買過呢隻adaptor,當時部notebook冇電,又帶錯咗條兩扁腳電源線出街,焗住喺百x超市買咗一隻急用,不過亦祗係one and only one,以後都唔會買呢隻牌子。。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

粒電阻唔算係 "降壓",話佢係 "限流" 似乎貼切d。

粒電阻唔算係 "降壓",話佢係 "限流" 似乎貼切d。
dcc2000 發表於 2015-9-10 00:26

電阻應該有降壓同限流架作用喎!~

照計 220V AC 的 -ve cycle 會遠遠超過 LED 的 Max. reverse voltage。不加整流用電阻串連 LED 真是無問題嗎?

我記得讀書時話一係順方向串多粒 1N4007,一係反方向並聯去 LED。

電阻應該有降壓同限流架作用喎!~
sonycliepda 發表於 2015-9-10 10:58

最後的確是降了壓,但因為LED的電阻和電壓關係並非是線性的,所以一般會把和LED串一起的電阻叫做限流電阻,若果有粒100V的LED和3V的LED,你會發現同一粒電阻降的壓係完全不相同的