網絡保安攝像機

見有半球形
亦有普通形 (唔好插, 唔識形容, 類似手持 Camcorder)
我想請教
如果監視自己門口範圍而又唔想影到對面門口 ( 0- 3M 到)
用邊個好 d ?
兩種的垂直 同 水平攝影 角度大約幾多 ? 揀 2.8 定 4mm 鏡頭 ?

另安裝方法 : 裝頂射返落來 定 打斜 影住要 "保安" 的範圍 ?

你樓底幾高呀?
對面係對面舖定對面屋?

響第 2 到個倉
問過對面意見 - 唔影得佢地門口 (一人一半走廊)
樓底我估 10-12 呎高

上面講得唔清楚 - 監視範圍係門口兩邊大約 4 M (門中心點計) + 門前 1.5-2 M 到

裝係對面實影唔到對面,同影到自己門。

裝係對面實影唔到對面,同影到自己門。
hydrocarbon 發表於 2015-9-14 12:05

一早打過招呼無可能....
所以要諗計計數

鏡頭癡張紙cut到剛剛好影唔到佢門囉....

有得影唔影得咩?? 我公司条走廊尾间公司, 一枝CAM射晒成条走廊, 无人出过声。。走廊系公用地方, 管理处都无问过就系走廊装CAM

見有半球形
亦有普通形 (唔好插, 唔識形容, 類似手持 Camcorder)
我想請教
如果監視自己門口範圍而又唔想影 ...
Botti 發表於 2015-9-14 09:44

你讲果只,我叫枪型。

回覆 7# jerrychan0610

對面有密碼鎖
費事影到, 有咩事上身

上兩個禮拜有人可能閂唔實到門,
俾人 tart 左放響門口附近張台部手機

初步睇中 HIKVISION 個半球型網絡 CAM
咁裝法, 用 2.8mm 定 4mm 鏡頭 好呢 ?

P.S. 2.8mm 是否 = 魚眼 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  jerrychan0610

對面有密碼鎖
費事影到, 有咩事上身

上兩個禮拜有人可能閂唔實到門,
俾人 tart 左 ...
Botti 發表於 2015-9-15 08:08

半球型是否独位的ip cam? 如果只装1支cam, 可以考虑装独位的1支ipcam,唔使另外买录影主机