6吋還是8吋好呢? 15/16中

浴室大約30幾平方公尺, 睇說明書話6吋的抽氣扇就可以, 可是住的地區比較潮濕, 請問6吋還是8吋好的呢?

https://www.shew.com.hk/chinese/ ... ng-fan/15whc07.aspx

https://www.shew.com.hk/chinese/ ... ng-fan/20whc07.aspx

真係好潮幾多吋抽出,入翻既都只係濕氣....

所以一般只會計面績.....抽氣扇唔係抽濕機,出面都濕既,點抽都係濕

真係好潮幾多吋抽出,入翻既都只係濕氣....

所以一般只會計面績.....抽氣扇唔係抽濕機,出面都濕既,點抽 ...
DGCNYO 發表於 2015-9-22 19:33

如果冬天天氣不是潮濕, 可是沖完熱水涼, 水蒸氣多到天花板有水珠, 這個時候是否8吋好過6吋呢

如果冬天天氣不是潮濕, 可是沖完熱水涼, 水蒸氣多到天花板有水珠, 這個時候是否8吋好過6吋呢 ...
ANWKLO 發表於 2015-9-22 20:30

浴室有冇裝暖爐?

浴室有冇裝暖爐?
logoff 發表於 2015-9-22 21:10

如果冬天天氣不是潮濕, 可是沖完熱水涼, 水蒸氣多到天花板有水珠, 這個時候是否8吋好過6吋呢 ...
ANWKLO 發表於 2015-9-22 08:30 PM

理論上吋數大抽氣量大
但冬天沖熱水有倒汗水珠,主因是牆身凍,裝抽氣扇只可幫助抽走部分水氣 

如果  入風口(如浴室門罅),馬桶,花灑,抽氣機  

能 順序成一直線,則 6吋 OK!

不然還是8吋的好!

不 單要考慮 沖涼水氣,還要考慮爆石後的餘臭 。

冬天抽風太勁會有D凍,
不過如果裝得落,
我會裝落, 我會裝8"

冬天抽風太勁會有D凍,
不過如果裝得落,
我會裝落, 我會裝8"
kentnklee 發表於 2015-9-22 21:57

8" 抽風勁過6"好多, 冬天抽風太勁會唔會好凍? 鋁窗窗玉玻璃400mm(濶) X 330mm(高) , 有個開關手柄, 裝唔裝到8"

6"
230 立方米/小時
8,122 立方尺/小時

8"
445 立方米/小時
15,715 立方尺/小時

如果  入風口(如浴室門罅),馬桶,花灑,抽氣機  

能 順序成一直線,則 6吋 OK!

不然還是8吋的好!

不  ...
wijklm 發表於 2015-9-22 21:56

"順序成一直線" > 浴室不是這樣