[操作疑難] 請指教自己親自 DIY 更換 CD 機鐳射光頭困難嗎?

我有部陳年CD 機, 經常讀不到碟, 多次調校光頭上之 VR 都沒有太大改善, 只能夠盡量調校到順住播唔跳線, 但跳住選曲就成日找不到條 track, 咁睇黎應該係個鐳射光頭老化, 請指教自己親自 DIY 更換 CD 機鐳射光頭困難嗎? 另在那裏可以買到原廠又較平的全新鐳射光頭呢? 淘寶那一間店比較有信譽可以買到全新原廠鐳射光頭呀? 我的老爺機是用 KSS-150a, 上網查可直接用 KSS-210a 取代的! 請指教一下, 謝謝!

小第都想知

根據這 FAQ http://www.repairfaq.org/REPAIR/F_cdfaqa.html#CDFAQA_006 KSS-150A 跟 KSS-210A/B 的雷射頭可以通用,因 A/B 頭訊號特性不同,B 頭可代替 A 頭,而 A 頭不宜代替 B 頭;
這裡 85 元的 KSS-210A 雷射頭 http://world.taobao.com/item/39749975214.htm 稱是全新原裝,見銷量和評論都像樣,其他 20 元的代用就不敢說。

根據這 FAQ  KSS-150A 跟 KSS-210A/B 的雷射頭可以通用,因 A/B 頭訊號特性不同,B 頭可代替 A 頭,而 A 頭 ...
rkkc 發表於 2015-10-5 10:40

咁見有兩種都是 KSS-210A 光頭, 一種是 $85 普通版, 另一種是發燒級版是 $150, 只多一粒胆電容, 就要多付 $65, 真的有很大的分別嗎?

會唔會係番新頭?

咁見有兩種都是 KSS-210A 光頭, 一種是 $85 普通版, 另一種是發燒級版是 $150, 只多一粒胆電容, 就要多付 $65, 真的有很大的分別嗎?
sonycliepda 發表於 2015-10-5 11:29

常見是無胆電容,不如集中找幾十元的原裝 KSS-210A 光頭,雖說 TB 混水摸魚的店不少,但按售價和銷量也約略看到級別,在旺旺直說手頭的技術問題,觀察店家如何回應。

不须要校準嗎?

根據這 FAQ  KSS-150A 跟 KSS-210A/B 的雷射頭可以通用,因 A/B 頭訊號特性不同,B 頭可代替 A 頭,而 A 頭 ...
rkkc 發表於 2015-10-5 10:40

好多年前搵過搵唔到 KSS-167B, 用 KSS-320B 改得唔得?

不须要校準嗎?
zlab 發表於 2015-10-5 13:11

之前問過啲維修師傅, 佢地話新頭不須要調校的!

淘既野,相信冇人敢同你保證係咪全新,保證可用,除賣家外,賣家同你講假一賠命,你信?
有信譽既淘店,一樣有呃人既,只要有機會