[操作疑難] 用做電氣既線用黎DIY MICRO USB線[更新]

做電氣既細線有0.5mm,0.75mm,1mm,1.25mm,1.5mm,2.5mm等等
現在已經diy了0.5mm 同0.75mm

0.5mm線

0.75mm線(測試後補)

手工不太好
只在中一木工同學工用辣雞辣摩打仔
幸好家父以前做工廠一日辣千幾粒摩打 教我用辣雞技巧

唔知做電氣既線同USB線既分別係邊?
做電氣既細線有0.5mm,0.75mm,1mm,1.25mm,1.5mm,2.5mm等等
USB線計AWG?
...
c73e74 發表於 2015-10-9 02:20

硬啲同軟啲嘅分別?

awg同mm只不過係电線截面單位唔同。22awg=0.3168mm. 那就是3條22awg線大約等如1條1mm的电線。至於用來DlY USB,用幾粗都可以。

樓主有冇開過micro usb焊線的頭看看?
針腳~0.5mm直徑, ~0.5mm間距,支針搖多幾下都會斷。
個膠殼d扣更加脆弱...

電氣線因安全絕緣做到好厚
USB唔需要咁厚,所以我認為唔適合

想試下拎兩條1.5mm線黎diy micro usb線
...

micro 頭咁幼,你條線咁粗,點焊落去...
micro 頭加塊pcb 板先再駁 1.5mm 線,塊 pcb 板上的走線咪又係幼到無輪...

micro 頭咁幼,你條線咁粗,點焊落去...
micro 頭加塊pcb 板先再駁 1.5mm 線,塊 pcb 板上的走線咪又係幼 ...
tomchen 發表於 2015-10-9 12:56

我試過用18awg焊....USB A頭都凸太多,要堆好多焊先包得曬,Micro你焊條命咩....

即係你搵條大蛇,點博落個風筒度一樣

有無人試過
想試下拎兩條1.5mm線黎diy micro usb線

請你細心觀察一條電器用的 1.5mm 粗電線和一條 USB 線才再想 DIY 吧。

不如搵條內阻細 尺寸岩岩好既咪仲好