[操作疑難] 新入伙木地板解構及打理(打保護蠟??)

剛剛收樓,但地板上有黑色水漬,所以要起過些地板,再叫發展商測試。
所以才知道地板下還有一層油紙和膠和夾板。
隻地板好易有印,銀仔跌落地就有。
問過一個師傳,話現在新樓不用打水晶蠟,因為現在地板下已打了一層蠟,即底蠟???
但我見下面個幾層都好似無蠟,是否要打水晶蠟,又或保護蠟就可以???
保護蠟那兒可以買??? 問了好多間旺角賣地板的都沒有賣,老闊話百貨公司有,去了永安,但只有橙色那款較似保護蠟,但細細支已經280元。

那些原圖是直的,為何這兒會自動打橫???

自己住用呢隻話無毒嘅啦 AURO
http://www.auro.com.hk/TC/produc ... ls_waxes/index.html

自己住用呢隻話無毒嘅啦 AURO
TakTak 發表於 2015-10-10 14:30

哈,人哋住就可以用有毒嘅!

回覆 2# TakTak

德國的蠟,應該都好的
    CHING 是否就咁用油掃掃下個地下等佢乾就OK???
貴唔貴??
500尺左右要幾錢左右??
謝謝

已前啲師傅講(過得自己過得人)
依家啲師傅講(過咗自己理得人)

樓主,
呢 d 係覆合地板, 你買新樓, 就叫發展商 check 左漏水, 執好哂先
8 掛問下, 邊個新盤來?
至於打腊, 下面果 d 打來做乜? 墊底用 jor wor, 面都無乜必要再 extra 打腊, 對原本d 腊都可能有影響

已前啲師傅講(過得自己過得人)
依家啲師傅講(過咗自己理得人)
chun 發表於 2015-10-10 14:53

認同!

佢地講下家莊下家事!

樓主,
呢 d 係覆合地板, 你買新樓, 就叫發展商 check 左漏水, 執好哂先
8 掛問下, 邊個新盤來?
至於打腊,  ...
belleville 發表於 2015-10-11 15:30

覆合地板是不是最差的那種啊??
現在起了出來因為是原本的區域似有漏水,黑了色,現在發展商起了地板,但又不見水漬,我們懷疑牆後的喉管天井下雨時漏水入來。
地板個面都唔覺有蠟,因為好0鞋手。

人兄
知道有地方 漏水;
更係整好先;
整好都未必安全;
木地板麻煩;
香港那麼潮濕;
不太合;
潮濕得勁又會發痗;
最怕發痗出白蟻;
用膠地板好;

人兄
知道有地方 漏水;
更係整好先;
整好都未必安全;
木地板麻煩;
香港那麼潮濕;
不太合;
潮濕得勁又會發痗 ...
aazz 發表於 2015-10-12 12:58

自己裝修當然膠地板或瓷石地板,但唔想再裝修啊!
剛剛問了間五金油漆舖,一問複合地板,就話無野可以塗上去做保護,因為中間是木漬,不吸油。