同型號的Harddisk PCB係咪可以互換?

係咪可以互換?
如果得嘅話,係咪單純換轉已經得?
定係有嘢要改造咗先得?
唔知有冇師兄試過呢?

Joe_Black 發表於 2015-10-12 12:39

IC,即係要換埋BIOS先得……

換過一次以後唔敢制,壞嘅換咗唔得,連好嘅裝過去壞嘅都死埋。

回覆 1# mdws2002

以前同型號500G 同 1TB 試過要救返隻500G的資料... 見2塊PCB一模一樣.. 試下互換..
得咗..救返隻500G的資料

換過一次以後唔敢制,壞嘅換咗唔得,連好嘅裝過去壞嘅都死埋。
LKF 發表於 2015-10-12 14:21

其實我都係唸住實驗性質咁玩下。
因為有兩隻2T係度,一隻係壞到Detect唔到,另一隻就Bad Sector。
唸住試下將Bad Sector嗰隻,換落Detect唔到嗰隻入面試下啫。

回覆  mdws2002

以前同型號500G 同 1TB 試過要救返隻500G的資料... 見2塊PCB一模一樣.. 試下互換..
...
000000 發表於 2015-10-12 14:40

師兄真幸運……

其實我都係唸住實驗性質咁玩下。
因為有兩隻2T係度,一隻係壞到Detect唔到,另一隻就Bad Sector。
唸住試 ...
mdws2002 發表於 2015-10-12 16:05

係唔係seagate呀

係唔係seagate呀
LKF 發表於 2015-10-12 16:11

係啊!就係死雞啊………

IC,即係要換埋BIOS先得……
mdws2002 發表於 2015-10-12 14:18

正確d說,是8腳EEPROM。
harddisk 無data不用換。有data就換了好d,會認返邊d sector有問題,不用。
Harddisk Firmware 就裝喺入面。(貼紙寫住不同firmware version 時一定要換)

我買harddisk通常買一對,有問題可以借PCB救 data。