快X taxi 送既充電器係咪真係差到咁

我見好多網上討論區都話快X taxi 送既充電器只係叉到10-20%電,甚至最低見過7%
之前新聞亦報導過會漏電
究竟係電池問題定係充電器問題?
事關我拆左佢舊18650黎用,唔知會唔會好危險

贈品你想點?  

通常呢d會係電路板問題定係粒電問題
事關我拆左18650出黎用又好似正正常常

電路版基本有個最低價方案,一般一兩塊的事情,要重新開發出板成本反而更高,所以一般原因係電池內阻過後引致到的失效,低耗電的應用倒是沒什麼問題的,至於爆炸,嘛,這個不好說

電路版基本有個最低價方案,一般一兩塊的事情,要重新開發出板成本反而更高,所以一般原因係電池內阻過後引致到的失效,低耗電的應用倒是沒什麼問題的,至於爆炸,嘛,這個不好說
sunnybar 發表於 2015-10-22 10:34

電池內阻過後即係乜野黎
低耗電應用即係乜
如果我只係用係usb風扇度,充電同使用有冇問題?

電池內阻過後即係乜野黎
低耗電應用即係乜
如果我只係用係usb風扇度,充電同使用有冇問題? ...
stern123 發表於 2015-10-22 13:12

電池內阻過高,當大電流時電壓下降嚴重,最後引致升壓模塊不能正常工作

電池內阻過高,當大電流時電壓下降嚴重,最後引致升壓模塊不能正常工作 ...
sunnybar 發表於 2015-10-22 13:19

簡單黎講,結果會點?

簡單黎講,結果會點?
stern123 發表於 2015-10-22 13:25

結果咪有你呢編文囉

我見好多網上討論區都話快X taxi 送既充電器只係叉到10-20%電,甚至最低見過7%
之前新聞亦報導過會漏電
究 ...
stern123 發表於 2015-10-22 08:50

平價贈品係咁上下啦。
一嚟轉換板嘅效能低;二嚟粒電池應該係神火類嘅虛標電池。
咁又點可以充得多呢?

平價贈品係咁上下啦。
一嚟轉換板嘅效能低;二嚟粒電池應該係神火類嘅虛標電池。
咁又點可以充得多呢? ...
mdws2002 發表於 2015-10-22 13:55

入面D金屬線阻力都好大....搞到效率低發熱多....

俾粒3400電落去都無用