[操作疑難] DIY更換咸水曲尺制疑問

咸水曲尺制關緊後仍然有咸水出,相信要更換咸水曲尺制..

但三個接口位要
1) 轉邊個方向(順時針,逆時針)先至可以鬆個接口 ?
2) 要鬆邊個接口先,邊個邊個接口後,次序喺點?

唔該哂..

註 : 已明白更換之前必須要關大制截斷鹹水..

各位Ching, 想確認一吓次序(1,2,3)同鬆個接口嘅轉動方向,下面幅圖啱唔啱 ?
唔該哂..

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先反時針方向鬆開白色及對下駁口,將筷子管向上甩開制,再反時針方向鬆開連接來水管制。

逆時針擰開紅圈迫母

搭單問下:
筷子管用乜原理逼緊上下接口!?
接口有冇膠塞呢類防漏!?

先反時針方向鬆開白色及對下駁口,將筷子管向上甩開制,再反時針方向鬆開連接來水管制。 ...
LKF 發表於 2015-10-22 10:56

逆時針擰開紅圈迫母
pamon 發表於 2015-10-22 11:42

唔該哂兩位Ching..

想確認一吓次序(1,2,3)同鬆個接口嘅轉動方向,下面幅圖啱唔啱 ?
唔該哂..

回覆 4# big_nature
看圖自明

如有需要

揾管理處關大制未?

回覆 1# tomleehk
其實個曲尺掣關盡後有輕微滲水出都問題唔大,因水箱內個波曲會將來水閘停,曲尺掣作用係要修理或更換波曲時唔使下下要求管理處停水,影響該咸水喉供應既其他住戶。更換或維修波曲時間好快,期間可將輕微滲水引至其他容器如膠桶或坐廁中,唔使係唔係都換該曲尺掣製造多d垃圾。

回覆  big_nature
看圖自明

如有需要
diputs 發表於 2015-10-22 12:50

請教師兄,
箭咀接位係乜原理可以迫緊唔流水!?
是否兩邊都係用呢種塞做防漏!?

波曲有微漏雖然事少,但爆起上來好大件事,尤其那些冇地台去水的廁所。