又再問浴室熱水爐, KUZZO / Giggas

上次問過大家關於唔幫襯老煤買, 由於臨近冬天, 最近是但搵間鋪頭報價
是但搵左間報價, 原本來買版友推薦既多田
不過佢地話我住果到只可以用KUZZO同Giggas牌子機, 為免禍及家人
只好又上黎問大家意見, 請問有冇師兄用緊呢D牌子既機, 又有冇咩意見?
(我比冤枉錢事小, 家人用得唔爽矛頭拍向我事大)

P.S. 間鋪有多田賣不過聽完我住果到話裝唔到, 唔似老點我買死貨

不過佢地話我住果到只可以用KUZZO同Giggas牌子機
shingzhk 發表於 2015-10-23 23:39
間鋪有多田賣不過聽完我住果到話裝唔到
shingzhk 發表於 2015-10-23 23:39

你住嗰道的浴室好特別嗎?有詳細講咩特別原因裝唔到嗎?

你住嗰道的浴室好特別嗎?有詳細講咩特別原因裝唔到嗎?
BEpsilon 發表於 2015-10-24 01:01

冇講, 間鋪只係叫我影而家用緊既爐具既相佢睇
之後話果款用唔到, 指左兩隻牌子既各自一款比我揀

乜SIMPA好冷門咩?
得兩隻牌子可以代用?!

冇講, 間鋪只係叫我影而家用緊既爐具既相佢睇
shingzhk 發表於 2015-10-24 01:09

跟據你個講換熱水爐的帖,你現有的係:
Simpa RSW10BFV
煤氣,70×37×17 cm HxWxD,對衡式,背出,10L/min,22.1kW。

你選擇的新熱水爐如果設計接近就應該無問題。

就咁簡單睇,我估計有一個小問題。
你現有的熱水爐係不需用市電的;打火靠電池。
假如新熱水爐係電子控制及機動排氣就要安裝電線電掣。

之後話果款用唔到, 指左兩隻牌子既各自一款比我揀 ...
shingzhk 發表於 2015-10-24 01:09

除非有科學上合理的原因,否則我十分懷疑有人想釣水魚。

請問你自己睇中邊幾個熱水爐呢?

跟據你個講換熱水爐的帖,你現有的係:
Simpa RSW10BFV
煤氣,70×37×17 cm HxWxD,對衡式,背出,10L/mi ...
BEpsilon 發表於 2015-10-24 04:26

其實我都唔識揀, 不過之前有師兄話多田好先盲跟
姑且算係想買呢隻:Taada YS1100FM

都係搵多兩間報下價先

其實我都唔識揀, 不過之前有師兄話多田好先盲跟
姑且算係想買呢隻:Taada YS1100FM

都係搵多兩間報下價先: ...
shingzhk 發表於 2015-10-24 11:01

今時今日梗係揀恆溫爐啦,大細水都會自動調節,不過要拉條AC 線

又怕揀錯又唔識揀,不如幫Xgas 買算啦,日後保養唔使咁煩囉,出問題屋企人都唔會炸你型

用緊KUZZO. 夠熱, 平過之前部林耐成半. 平價機佢算簿, 點火o個下逢一聲都好大聲下.

順道搭單問下野。

TGC牌的 TGW128L型號的煤氣爐好唔好!?
家人近日都想換爐,
煤氣師傅剛上屋check水壓清潔沙網時,
話呢隻係恆溫好多人安。
適合3-4人家庭用。