[操作疑難] Mosta 電批 12V鋰電更換一問

打開左舊電
係3支18650串起既
因為要串起三支電池自己做唔到
唔淘仔有無師兄找過一d靚電同可信既店可以做加工後賣俾我呢
求推介

via HKEPC Reader for Android

拆開之後映幅想俾淘寶賣家(有部份賣家會免費焊接)焊成3角型串聯翻呢之後自已焊翻兩條線就得,我都係咁換

打開左舊電
係3支18650串起既
因為要串起三支電池自己做唔到
唔淘仔有無師兄找過一d靚電同可信既店可以做加 ...
schmike 發表於 2015-10-25 15:12

原配係咪呢款叉機?
呢款叉機係充到粒電池好滿,足12.6V,所以千祈唔好充滿電之後就擺埋長期存放,咩牌子電芯都易死。
原本綠色果3粒係咩電芯?SONY ? 力神 ? 定係 ATL ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原配係咪呢款叉機?
呢款叉機係充到粒電池好滿,足12.6V,所以千祈唔好充滿電之後就擺埋長期存放,咩牌子 ...
dcc2000 發表於 2015-10-26 19:02

係用呢隻差機呀
電芯唔識睇咩牌子
幫忙睇下可以嗎

拆開之後映幅想俾淘寶賣家(有部份賣家會免費焊接)焊成3角型串聯翻呢之後自已焊翻兩條線就得,我都係咁換:ti ...
chkee 發表於 2015-10-26 13:45

有無邊間可靠既淘仔電芯呀
謝謝

綠皮應該無睇錯就(新力sony電)

係用呢隻差機呀
電芯唔識睇咩牌子
幫忙睇下可以嗎
via HKEPC Reader for Android ...
schmike 發表於 2015-10-28 06:57

雖然鬆郁蒙,隱約都睇到係SONY電芯。

其實MOSTA呢款電池嘅設計係抄BOSCH嘅,舊版直頭可以同BOSCH互換。

新款個底壳扣位就改咗,似係你果款。
而上截就仍然係BOSCH款,基本搵舊BOSCH電,淨係拆換個底壳都可以。

ching唔急用嘅話,我好似仲有一、兩pack呢種SONY電芯,不過放咗喺公司深圳個倉果度,要得閑先可以返上去摷吓。

急嘅話我有舊換咗SANYO UR18650W2 1500mAh芯嘅,可以將個餡同你一換一。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 9# dcc2000
師兄個18650 SANYO餡可唔可以讓比我,我唔急要,但遲早都想整番。我果粒係HL1480B,多左個B字,可能係version B,不過裡面都係同你張相個餡一樣,3粒SANYO  UR18650SA電串連接正負極,另兩只極接熱敏電阻串聯一電阻做超溫檢測,無任何過放保護板係電池膠殼內。BOSCH舊3串電,睇網上相片,電池組內係有經保護板後先接接觸電極,不過可能經過好多version,唔太清楚。