想問兩個有關拖板嘅問題

1)
下圖嘅拖板到底係咪符合安全規格?
望到電線好幼,會唔會有問題?

2)
我想買下圖嘅拖板,邊度有得賣?

淘寶/大陸
香港係唔會有兩腳拖板/兩腳插既拖板賣

1本身唔係英規插頭,加上用萬用插,大陸都改左唔俾用,無活門會比較危險,加上萬用插只食得10A,不能用於高耗電既電器,2淘寶有賣,香港賣兩脚拖板係犯法,鋪頭唔會搏

1本身唔係英規插頭,加上用萬用插,大陸都改左唔俾用,無活門會比較危險,加上萬用插只食得10A,不能用於高 ...
人中之龍 發表於 2015-10-28 10:23

1嘅嗰款拖板,我見到ssp有舖頭賣緊,係英規插頭+有活門,但係電線好幼,同埋都係萬用插。駁住火牛做測試唔知得唔得。。。

淘寶/大陸
香港係唔會有兩腳拖板/兩腳插既拖板賣
billyck2 發表於 2015-10-28 10:16

咁有無兩腳插既延長線賣??

咁有無兩腳插既延長線賣??
hk133 發表於 2015-10-28 10:51

叫得延長線,即係一定有插頭同插座啦...上面已經答左

P.S. 你圖2果隻應該係日本好常見
當年去日本旅行果時, 見到都好羨慕佢地D拖同插禁慳位

1嘅嗰款拖板,我見到ssp有舖頭賣緊,係英規插頭+有活門,但係電線好幼,同埋都係萬用插。駁住火牛做 ...
hk133 發表於 2015-10-28 10:51 AM

有你都唔好買啦,大陸内銷既拖板,就算貼國際名牌,用料同香港英規質量差好遠,有D只用0.75mm.sq.既power cord,香港賣幾十蚊果D拖板,都用1.25mm.sq.,加上用料差,國内forum有好多排插拆機post,你睇完自然唔想買/用

P.S. 你圖2果隻應該係日本好常見
當年去日本旅行果時, 見到都好羨慕佢地D拖同插禁慳位 ...
shingzhk 發表於 2015-10-28 11:10

慳但唔算好安全,易鬆,要水又要外駁,為110V計....只夠一般電器....電線又要雙種絕緣

英規係曬位,但要有既都有.....

樓主果D,連人地標準都唔到....

慳但唔算好安全,易鬆,要水又要外駁,為110V計....只夠一般電器....電線又要雙種絕緣

英規係曬位 ...
DGCNYO 發表於 2015-10-28 12:08

有辣有唔辣啦呢個, 地線好多國家都冇, 唔見得有咩大問題
唔計冷氣, 家用電器真係冇咩邊件需要禁大power
兩者要取捨的話, 我寧可要日式插