[操作疑難] 有無人在gearbest買野, 關於Free shipping問題?

本人系gearbest買左BT C3100 V2.2, 網頁寫住Free shipping到香港, 點知訂貨到七日後圓通快遞打電話來送貨同要收30元速遞費, 我就拒收, 同gearbest理論, 有無ching系咁情況?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我有買過一次 係DHL 送貨
唔洗比運費喎

圓通是不是收住宅附加費呀?

最好打去圓通問清楚

那 30 元應是圓通的住宅上門付加費,樓主可試下叫圓通將貨件放在附近的圓通站點,自己去取件應可避免這 30 元付加費吧。我上個月在 GEARBEST 買車 CAM 都遇上樓主一樣的情況,而且我買貨時是選了要加錢的較快速遞方法,結果收貨時重要我給上門付加費,所以我都好唔HAPPY

我有買過一次 係DHL 送貨
唔洗比運費喎
awinds 發表於 2015-11-2 12:50

用圓通 , 最後總運費分分鍾係係貴過DHL

大陸文化係咁.強國公司最強的地方就是巧立名目收錢....
更強的地方是把香港客戶同化了...住宅附加費由一開始的反感到現在已被大多數人接受了..
收費也由一開始的限於新界變成全港
就看看幾時把非工商附加收費改成非官方附加費

當有人在網上POST 文話住宅附加費不合理.. 會有一大堆人走出黎話.. 你可以自取

======
如果你覺得唔合理..部CHARGER 又可有可無.....可考慮拒收&要求退款...
只有這樣才能令gearbest 認識到他們有責任避免使用流氓快遞公司...

呢种行為似賣豬子。

香港d速遞嘅所謂住宅附加費,絶對係揾笨柒,變相加運費,亦拖累香港網購行業慢人哋幾十拍。

用圓通 , 最後總運費分分鍾係係貴過DHL

大陸文化係咁.強國公司最強的地方就是巧立名目收錢....:re ...
kamcm 發表於 2015-11-2 13:19

本人會選擇退款,件貨選擇大陸倉發貨香港用左七日,仲要收30元上門費,我覺得唔合理。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊