[操作疑難] 有關一般汽車電源線(地線)AWG電流A數問題

想請問有關一般汽車上, 電源線(指地線)線材AWG電流A數問題,

一般汽車用地線實際係幾A數? (最大A時都係著車起動引擎果下)

以下是一隻美國野指可以抵受108度~負50度, 4AWG

以以下網上找到的參考:
American Wire Gauge(AWG) / 銅線截面積(mm^2) / 安全電流(A) / 換算於車用12V的瓦數(W)
18AWG / 0.9mm^2 / 17A / 204W
16AWG / 1.25mm^2 / 19A / 228W
14AWG / 2.0mm^2 / 27A / 324W
12AEG / 3.5mm^2 / 37A / 444W
10AWG / 5.5mm^2 / 49A / 588W
8AWG / 8.0mm^2 / 61A / 732W
6AWG / 14mm^2 / 88A / 1056W
4AWG / 22mm^2 / 115A / 1380W
2AWG / 30mm^2 / 139A / 1668W
1AWG / 38mm^2 / 162A / 1944W
0AWG / 50mm^2 / 190A / 2280W
00AWG / 60mm^2 / 217A / 2604W
(接下來太粗了,車上不太可能用到,不繼續紀載)

依條4AWG 即係耐電流有成115A ? 車應該跟本用不到但耐電流大比細好, 不過線耳...係咪都要搵番4AWG ? 還是全銅的就ok?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

以前 d 美國車在冷天近華示 0 度時打火係會有用成 100A 電.

以前 d 美國車在冷天近華示 0 度時打火係會有用成 100A 電.
msc 發表於 2-11-2015 14:48

下....係架? 即係4AWG其實都算係basic

起動時,車扯電上百A其實唔難,講緊己經好基本既車

多D電器功能仲誇,你諗下音響大水塘都成幾百幾千W行12V,要幾大A

4AWG好基本...

起動時,車扯電上百A其實唔難,講緊己經好基本既車

多D電器功能仲誇,你諗下音響大水塘都成幾百幾千W行12V ...
DGCNYO 發表於 2-11-2015 17:01

音響 冷氣果d....應該開住同時撻車至會計埋在內? 哇, 咁00AWG既線...我真係唔知邊可以買了

仲有...咁唔講地線, 車本身原裝條火線.....都唔知有冇大過4 AWG........分享下啦大家, 我都想知道多d, 謝謝

下....係架? 即係4AWG其實都算係basic
惡魔城城主 發表於 2015-11-2 16:43

你個引擎大D,又會令個 starter 辛苦D,要用多D電流。

我見一般私家車的原裝電源線都應該係 4AWG 的。

我都係時候要幫自己部車重新整理電源線,包括換線耳及電池頭插。
問題係去邊道買靚電源線。

你個引擎大D,又會令個 starter 辛苦D,要用多D電流。

我見一般私家車的原裝電源線都應該係 4AWG 的。

...
BEpsilon 發表於 2-11-2015 17:57

師兄你通常係換邊幾個位既線? 有買既好地方介紹記得關照下師弟 我連似樣有咁粗線耳都唔知邊度買到, 只在tb見

師兄你通常係換邊幾個位既線? 有買既好地方介紹記得關照下師弟 我連似樣有咁粗線耳都唔知邊度買到, ...
惡魔城城主 發表於 2015-11-3 09:57

焊机線,好多更粗都有,你去䖹接器材揾揾。

其實pluse同continues 又唔同既,
除左粗度,d銅夠唔夠純,夾口夾得好唔好都有影響

想請問有關一般汽車上, 電源線(指地線)線材AWG電流A數問題,

一般汽車用地線實際係幾A數? (最大A時都係著 ...
惡魔城城主 發表於 2015-11-2 14:03

2400cc 引擎, 電池 50AH 或者 65AH, 例如這種, 有次玩票性質, 試了一下, 冷車啟動電流200A以上, 但是時間很短
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊