中左招>.<今日買左個aukey PA-T1 usb charger

今日買左呢部野有5個USB port,其中一個係QuickCharge 2.0

好處:Full load話出到54W,不過買返來full load 左5port佢成個鐘,都只係有微溫,算係唔錯,都出到1A以上
壞處:唔係UK plug,大陸插頭,無EMI,過唔到UL test lab
見到開箱文之後就知已中招,原全睇唔出佢點解可以過到CE,又無EMI filter,又無Varaistor,又無fuse,得粒NTC.....如果電壓唔stable,好易打死隻USB charger
http://www.chongdiantou.com/thread-3545-1-1.html
自己睇圖

where is the protection

高低壓都唔做air gap
FXXking design
對電器/電力好有要求,請不要買

SSP間雜貨舖入?
舊半水,算足料架喇,(除咗你講果d protection)
所謂認證,唔難搞嘅。。。

覺得中伏攞返去換其他嘢lor,不過要小心又再中伏。

我都有有手,用左幾個月算唔錯,師兄所講我唔識,百令蚊我覺得可接受,我見人地 promini 果啲要幾舊水,如果做齊灑驗證,我相信好難百令蚊入到手瓜。

SSP間雜貨舖入?
所謂認證,唔難搞嘅。。。  ...
dcc2000 發表於 2015-11-11 03:26

問題係如果無varaistor ,好易會無啦啦比高壓打死switching IC, rectifier bridge
只要開關大電流馬達,fan之類,好似會產生spike voltage,打死O的電子零件
我早幾年買O的cheap cheap usb charger都有varaistor,現在O的電子產品新不如舊,只識賣新fuction,一O的都無安全感覺

SSP間雜貨舖入?
所謂認證,唔難搞嘅。。。  ...
dcc2000 發表於 2015-11-11 03:26

見aukey有sell去其仔國家先買,點知1XX,咩protection 都無,同自殺炸彈無咩分別
不過主要係買5port同qucikcharger 2.0

Ching,

好似有Themistor:

Ching,

好似有Themistor:
smhui 發表於 2015-11-11 10:51

呢粒係串喺電源輸入嘅NTC。

睇底板原設計應該係有輸入coil、X電容、varistor同fuse,不過睇拆機圖,呢幾件 "被省略" 咗!

回覆 6# smhui

inrush current protection同Varaistor 係兩回事

同廠另一件貼牌貨 TRONSMART,情況都係一樣。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

同廠另一件貼牌貨 TRONSMART,情況都係一樣。
dcc2000 發表於 2015-11-11 11:26

何解?OEM貨?仲有其他牛同呢隻樣?