[操作疑難] Sony VAIO Laptop SSD

1.8" Samsung Raid LIF 256GB MLC SSD HDD Hard Disk Drive
MZ-RPA2560/0So for Sony Vaio Laptop VPC-Z2

請問有無C兄見過那裏有現貨賣?

有否其它牌子Raid,SSD可以代用?

做咩唔去儲存區問?
可以答你少少,呢隻應該係底面各一條排線,
128G x2行RAID 0,一般市面唔會輕易搵到。
試二手notebook鋪或者萬惡的淘X搵下。

感謝C兄們提供資料!
决定搵日上华強買!

做咩唔去儲存區問?
可以答你少少,呢隻應該係底面各一條排線,
128G x2行RAID 0,一般市面唔會輕易搵到。
...
edgeyim 發表於 2015-11-13 02:34

今日我去黃金問了幾間,真係很難找到!
二手就不考慮了!

老實講句!
我現在才看到儲存區!
下次我會去那區發問!

其實一樓主張圖都系網上搵嘅
應該知價錢
亦知昰否熱門野就知點樣決定

其實可以用1.8" sata SSD *2  RAID0,當年我用SONY Z117 佢都係依隻SSD,
但sAMSNUG依隻太慢RAID0 * 4都係好雞肋,
因為佢後期果d z127/z137再冇用samsung(可能比人投訢廢)
改左用toshiba 1.8" sata SSD *2 + LIF轉 1.8" sata*2既排線
我上tb買左條排線再買左2隻 當時1.8"最勁既intel x-18m 160gb *2 riad 0
好爽,同samsung隻垃圾差好遠

其實可以用1.8" sata SSD *2  RAID0,當年我用SONY Z117 佢都係依隻SSD,
但sAMSNUG依隻太慢RAID0 * 4都係好 ...
inori 發表於 2015-11-14 12:01

非常感謝提供另一方法,
等我睇吓隻(Z217)夠唔夠位落2 隻 toshiba 先!

其實一樓主張圖都系網上搵嘅
應該知價錢
亦知昰否熱門野就知點樣決定
kchouse 發表於 2015-11-14 11:46

網上搵嘅圖只系貪方便,
部機壞了果隻硬碟我都拆了落來!
想話買到隻新硬碟安裝時才分享換硬碟(DIY)!

C兄我從頭到尾都未問個價錢!
我只係問有沒現貨和可否改用其它牌子!

1.8" Samsung Raid LIF 256GB MLC SSD HDD Hard Disk Drive
MZ-RPA2560/0So for Sony Vaio Laptop VPC-Z2
...
請問有無C兄見過那裏有現貨賣?

有否其它牌子Raid,SSD可以代用?
snooze 發表於 2015-11-12 21:22

Z2 用咁耐,較位螺絲柱應該已經開始脆。
用快ssd 自組raid 0先雞肋