[操作疑難] 如果我轉左依個轉插既fuse做13A得唔得嫁?

以前細個用過(講緊10幾年前),成日用用下就壞,當時唔識原來係燒Fuse
其實一般插頭都係13A點解佢要放條1A落去呢?
因為我怕用用下會壞,我用黎插一隻router,
如果佢冇啦啦壞左我全屋上唔到網好麻煩因為我有FTP,HTTP SERVER要係街連番黎屋企

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

灰士可以防止因過荷而引起的火災,愈細AMP,愈安全,
不過,細AMP灰士又真係好易斷,
如果你肯定你的設備無過荷,可以搵隻有anti-surge灰士囉
(但一般唔怕火燭嘅人,都會換2AMP灰士)

你隻咩router?用電量會大過220V1A?

你睇下你隻router上边个标签嘅用電量系几大,再决定要不要换大的 fuse.

其實呢類轉插,係for浴室鬚刨用,小心好易overload,最好換返13A插頭安全D

billyck2 發表於 2015-11-14 13:02

我有隻Schneider 都係用220V 1A fuse,

但插notebook 火牛65W 都會燒

我諗條fuse 真係好敏感

自己搞過fuse保險都冇得claim

自己搞過fuse保險都冇得claim
leokg21 發表於 2015-11-14 02:50 PM

原來!多謝ching提醒

billyck2 發表於 2015-11-14 01:02 PM

我隻router input AC100-240V/ 1.0A

其實呢類轉插,係for浴室鬚刨用,小心好易overload,最好換返13A插頭安全D
人中之龍 發表於 2015-11-14 01:39 PM

咁其實依類冇fuse既轉插咪好危險??
但係通街都有得賣.....

呢款係浴室鬚刨用,1A係正常。

原來!多謝ching提醒

我隻router input AC100-240V/ 1.0A

咁其實依類冇fuse既轉插咪好危險? ...
inori 發表於 2015-11-14 17:02

旅行插唔預你長用同無人用,先俾賣

你長用,最好就換插頭,如一體牛,你可以買翻同款牛

你上面果種,我唔會話佢換13A會出事,但佢預得1A係有佢道理