[操作疑難] 這款星盤去水位易自己維修嗎(已修好)

因為好像未見過有得賣
今晚回家才知道;
星盤去水位爛左;
是上螺絲那個位爛左;
中間那個
在底下喉咀位應該有個;
十字位有個位好像螺絲帽;
可上螺絲;
但爛左
有沒有人兄知道應該怎樣整呢;

現在用物件頂著用住先
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要拆出部件,連接膠喉喉咀嘅部件(我估應該喺膠嘅,似一個托,圓形嘅,有防水膠邊)應該可以用手擰開..

帶去五金舖配,因有唔同尺吋,大約$20..(會一整套賣,而家配到嘅應該喺金屬托)
最好指定配多粒啱size嘅不銹鋼螺絲,套裝跟嘅螺絲有機會生銹..

如果可以擰開,就好易搞掂.. 二,三分鐘搞掂..

如果唔得,唔好勉強,揾cFU幫你拆..

自已未整過,分分鐘冇得用升盤成個星期!

拆出部件,連接膠喉喉咀嘅部件(我估應該喺膠嘅,似一個托,圓形嘅,有防水膠邊)應該可以用手擰開..
帶去五金舖 ...
solexkey 發表於 2015-11-15 01:39

人兄
因為爛的是上螺絲帽位;
個托同膠喉咀;
是否是一套來呢;
要不要連膠喉一齊買;
或者重要膠水

上螺絲帽位其實喺喺個托嘅圓心位置

一套喺指個托以及個托以上嘅嘢

另外個托喺有螺絲坑去連接膠喉咀(假如你嘅膠喉咀都有螺絲坑)

個托正路唔會粘著膠喉咀..

除非裝嗰亂嚟(例如用玻璃膠粘死)....或者日久因為某D原因粘著膠喉咀..

而家問題反而喺個托可唔可以用手擰開..

如果可以擰開,就好易搞掂..

如果唔得,唔好勉強,揾cFU幫你拆..

上螺絲帽位其實喺喺個托嘅圓心位置

一套喺指個托以及個托以上嘅嘢

另外個托喺有螺絲坑去連接膠喉咀(假如 ...
solexkey 發表於 2015-11-15 02:02

人兄
上面個托其實只是小第放上去;
根本螺絲就鬆左;
爛的係下面無影的十字位;
螺絲帽位
成個十字螺絲帽位爛哂;
那個位是連著膠喉咀;
而十字螺絲架位同膠喉之間應該沒有螺絲文
所以小第先問要不要買膠喉

有成套賣,底部成件銅件可以檸出黎,同頂塊蓋加粒螺絲為一套,重有個膠塞
可以成件檸出黎換,問題係你夠唔夠位比你檸,我成日粒螺絲都被腐蝕有整過
而家一年二年就換左粒螺絲,趁佢未斷時,唔係斷左檸唔返個斷口出黎就要成個換
個粒螺絲用左不秀鋼都係會被腐蝕

上手師父偷雞張隻有牙去水質落件冇牙嘅膠曲,如果佢黐得實淨都幾難重用,似乎要切斷舊膠曲嗰段換新配件......

有鶴咀鉗類工具可以用條木方攝入底盤與膠喉間頂開少少夠用鉗擰就可以,新件加個O-ring係膠喉與底件間加強防水更好

如果係我就順便改加個隔氣,日後換嘢通喉方便啲

呢件唔係普通去水,
明顯上手改過位.
中間無螺絲的,
要控就要整組去換,
包括下去水的所有膠喉,
拆就要先鋸斷下去水曲位,
裝就先裝好曲位後,然後才用膠水駁後面的膠喉。