[操作疑難] 請教:更換電工具鋰電,但錯買3.2v的磷酸鐵鋰

如題:
想請教各位師兄,原本用緊的電池組係動力鋰電,但一時冇為意買錯了3.2v的磷酸鐵鋰,我明白這兩款電池的工作電壓有好大差別,請問我若將3.2v 磷酸鐵鋰電勉強去替代3.7v的動力鋰電, 這樣會引起什么後果?希望能向有這方面有的師兄求點意見.若以我有限的認識我預期中衹見到以下很表面的問題-->
磷酸鐵鋰充電時會被過通,過通電壓最少0.5v以上 ,引起電池發熱及壽命減短;而在使用時工具 電池組的保護電路會在3.0v截止電流輸出,故此並不能盡用磷酸鐵鋰的電量,因它的截止電可低至 2.0v........,請問還有什么隱藏了危机?
謝謝一起探討,thanks``!!

如題:
想請教各位師兄,原本用緊的電池組係動力鋰電,但一時冇為意買錯了3.2v的磷酸鐵鋰,我明白這兩款電池的 ...
mansme 發表於 2015-11-17 00:25

1) LiFEPO4 電池放電電流應該大過Li-ion/Li-poly,如果用響電動工具應該沒有問題,只要電壓差不多就可以了,當然功率會少左O的O的,影響不大
2)Li-ion/LiFEPO4電極物料/特性好唔同,LiFEPO4充電電壓/電流相對Li-ion 要求不高,但不可以用Li-ion 充電方式去充LiFEPO4,充LIFEPO4用CV 3.3~3.5V都可以,相反Li-ion要CV 4.2+/-0.05V
3) LiFEPO4/Li-ion都唔好過放,如果真係過放,一定要用0.05C電流充電至3.0 LiFEPO4/3.6V Li-ion,唔係好易因為深度充電,引致鋰離子變成鋰金屬-->bomb
4)其實LiFEPO4響使用響電動工具上,充放電性能/穩定性都比Li-ion好好多,LiFEPO4用響大電流放電會比較好/安全,只係Li-ion比LiFEPO4容量大1/3
5)你不能用Li-ion專用保護板用響LIFePO4身上,Li-ion保護板根本保護唔到LIFePO4電池,其實LiFePO4電池只要唔過放/用LiFePO4專用充電機充電/唔用保護板係無問題,LiFePO4係安全過Li-ion好多

上早幾日先至翻叮 3 年前搭 funfunhk 師兄順風車淘嘅 A123 鐵鋰(26650),因為 2 年前大意攪錯極性燒咗把老爺 HILTI 電批個手掣,好彩當年咁啱得到 kammoo 師兄教路先至冇送把鑽去堆填區。
不過最遺憾係個原裝電池殼放唔落 4 件26650,只好降頻落 3 粒,家陳把鑽發揮唔到最高效能,但係持久力就 very good。

[quote]1)

1) LiFEPO4 電池放電電流應該大過Li-ion/Li-poly,如果用響電動工具應該沒有問題,只要電壓差不多就可以了,當然功率會少左O的O的,影響不大
2)Li-ion/LiFEPO4電極物料/特性好唔同,LiFEPO4充電電壓/電流相對Li-ion 要求不高,但不可以用Li-ion 充電方式去充LiFEPO4,充LIFEPO4用CV 3.3~3.5V都可以,相反Li-ion要CV 4.2+/-0.05V
3) LiFEPO4/Li-ion都唔好過放,如果真係過放,一定要用0.05C電流充電至3.0 LiFEPO4/3.6V Li-ion,唔係好易因為深度充電,引致鋰離子變成鋰金屬-->bomb
4)其實LiFEPO4響使用響電動工具上,充放電性能/穩定性都比Li-ion好好多,LiFEPO4用響大電流放電會比較好/安全,只係Li-ion比LiFEPO4容量大1/3
5)你不能用Li-ion專用保護板用響LIFePO4身上,Li-ion保護板根本保護唔到LIFePO4電池,其實LiFePO4電池只要唔過放/用LiFePO4專用充電機充電/唔用保護板係無問題,LiFePO4係安全過Li-ion好多
raywan 發表於 2015-11-17 01:56 [/quot

謝師兄明燈指路,我明白了... , 有方向了... ,  最簡單做法就係肉痛D買過晒D正確o既鋰電換落去 , 冇法了 因為一定要用番本身專用叉机
唔該晒 raywan 兄

上早幾日先至翻叮 3 年前搭 funfunhk 師兄順風車淘嘅 A123 鐵鋰(26650),因為 2 年前大意攪錯極性 ...
logoff 發表於 2015-11-17 08:49

你就好啦金師兄肯出面幫你
而家好難見到金師兄出現喇.....-->高人行蹤頗漂忽D