其實常用貼片電阻,係用邊隻多?

我見有0603,0805,1206三種款。
其實平時一般電板上,係用邊款多?

我見有0603,0805,1206三種款。
其實平時一般電板上,係用邊款多?
mdws2002 發表於 2015-11-22 12:25

係體積呎吋

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

前面兩個號碼係體積呎吋,同阻值無關
billyck2 發表於 2015-11-22 13:11

我知。
其實,我係想知一般嘅電路板上係用邊款Size嘅多(例如︰LCD MON電路版,底板上用嘅等等。)

0402 0201 多

回覆 1# mdws2002

電阻尺寸大小選取,一般以工作電壓及承受功率為主,貼片電阻亦唔例外;
貼片電阻的工作溫度範圍為-55--+125℃,最大工作電壓與尺寸有關:0201為25V最低,0402及0603為50V,0805為150V,其他尺寸為200V。
額定功率:0402是1/16W、0603是1/10W、0805是1/8W、1206是1/4W、 1210是1/3W、1812是1/2W、2010是3/4W、2512是1W。一般情況下額定功率應大於電阻在電路上承受功率的兩倍。
如DIYer用辣雞焊,當然太細會無咁就手,可以的話選英制0603或0805會好些,功率唔夠就用串連或並連解決,耐壓唔夠用串連。
如想備料作修理電路板,可備0603或0402。

回覆  mdws2002

貼片電阻尺寸(要留意公制0603或英制0603)
英制(in)    公制(mm)   長(L)(mm)    寬(W)( ...
diputs 發表於 2015-11-22 13:26

死火,原來仲有分英制同公制……
淘寶上面賣嘅,應該都係公制吧?

0402 0201 多
肥寶 發表於 2015-11-22 13:19

即係公制嘅0603同1005多?

回覆 7# mdws2002

眼見係

0402 0603

公司用 0402 0603 0805