有無ching淘過電鉻鐵?

之前淘過一枝60w電鉻鐵
比人昆左,都唔熱既,要用枝鉻鐵直接掂到錫綫先識溶
請問邊個seller的貨比較堅D?
要solder terminal block要幾大功率?

呢間黃瓜係咪堅野?
https://shop71806687.taobao.com/

之前淘過一枝60w電鉻鐵
比人昆左,都唔熱既,要用枝鉻鐵直接掂到錫綫先識溶
請問邊個seller的貨比較堅D?
要so ...
sailoralan 發表於 2015-11-22 12:40

師兄你唔通想搵枝錫線唔使掂到辣雞咀都會自己熔既工具,果種係高溫熱風鎗唔係烙鐵啊

香港鴨記買Goot 60W / Hakko 60W,唔駛$100支,同埋要睇鍚線溶點,有鉛190度以下就OK,無鉛要over 200度,另外焊既物件如有銅鉑,會散熱的,如電腦底板,大塊既PCB...etc.,會更加難解焊

樓主要既應該係熱風鎗...

自己用黃花907

自己用黃花907
肥寶 發表於 2015-11-22 13:19

我都係用呢支,睇門口用,間下焊下LED,用左兩年,冇咩大問題,反正粗用,太專業既都唔識

我都係用呢支,睇門口用,間下焊下LED,用左兩年,冇咩大問題,反正粗用,太專業既都唔識 ...
billyck2 發表於 2015-11-22 14:46

冇錯

我都係用呢支,睇門口用,間下焊下LED,用左兩年,冇咩大問題,反正粗用,太專業既都唔識 ...
billyck2 發表於 2015-11-22 14:46

我都係用緊呢支。
自從買咗呢支之後,個焊台放咗係床底好耐無攞過出嚟囉。
前排仲唸緊好唔好買多支905。

我都係用緊呢支。
自從買咗呢支之後,個焊台放咗係床底好耐無攞過出嚟囉。
前排仲唸緊好唔好買多支905。: ...
mdws2002 發表於 2015-11-22 20:23

其實唔係食呢行飯既,唔太差唔會成日壞既,平平地夠哂用有凸,無必要跟得太貼
買貴機又唔會送技術

其實唔係食呢行飯既,唔太差唔會成日壞既,平平地夠哂用有凸,無必要跟得太貼
買貴機又唔會送技術 ...
billyck2 發表於 2015-11-22 20:31

無。
其實嗰陣唸緊買唔買905嘅原因,係唸住買905嚟玩斑馬紙。
因為個錘仔好似要外熱式先有得裝落去。