[操作疑難] 萬用寶 cut 拉爆

有幾粒無用嘅拉爆係梯屋屋頂,想起左佢,請問有經驗嘅師兄,淘寶買到嘅萬用寶夠唔夠力 cut 拉爆?考慮萬用寶主要係因為唔係太貴,危險程度較低,謝。

有幾粒無用嘅拉爆係梯屋屋頂,想起左佢,請問有經驗嘅師兄,淘寶買到嘅萬用寶夠唔夠力 cut 拉爆?考慮萬用 ...
oohs 發表於 2015-11-23 09:53

cut一般拉爆,無問題
缺點慢,勝在安全無咩火花

如果想cut不鏽鋼拉爆,就唔好用萬用寶呢類,除非你好有恆心,同買定多幾件刀片慢慢磨

cut一般拉爆,無問題
缺點慢,勝在安全無咩火花

如果想cut不鏽鋼拉爆,就唔好用萬用寶呢類,除非你好有 ...
cck888 發表於 2015-11-23 11:51

同意,可以做到。不過慢到 pk 而且刀片好快收皮

慢唔緊要,昨日試過用鋸去鋸斷,效果唔理想,唔就手之餘,塊鋸片好快變鈍。拉爆應該唔係不鏽鋼,因為已生鏽。請問一片刀片夠 cut 一粒嗎?拉爆約5~7mm直徑,謝。

慢唔緊要,昨日試過用鋸去鋸斷,效果唔理想,唔就手之餘,塊鋸片好快變鈍。拉爆應該唔係不鏽鋼,因為已生鏽 ...
oohs 發表於 2015-11-23 12:34

國產刀片我無用過,我用fein bosch dremel 果類cut幾粒我都無問題之後重用到
如果要對比以上三個牌子最差就係 dremel 好快就打柴

國產刀片勝左平但我唔知夠唔夠硬,淘寶不過好似幾元到十幾元人仔不等,買多幾件都唔怕

國產刀片我無用過,我用fein bosch dremel 果類cut幾粒我都無問題之後重用到
如果要對比以上三個牌子最差 ...
cck888 發表於 2015-11-23 13:08

OK 唔該師兄 。

用大力鉗遙幾下就斷啦,唔使cut咁煩啦

要徹底清除,可以鬆左個絲母,將絲柵鎚番入去,用尖咀鉗拑實殼邊,搖下拉下,便可拉出,如都不能動,在殼邊鑽個二分石屎孔就可鬆動了。

要徹底清除,可以鬆左個絲母,將絲柵鎚番入去,用尖咀鉗拑實殼邊,搖下拉下,便可拉出,如都不能動,在殼邊 ...
pslleung 發表於 2015-11-23 19:12

+1 鑽地/鑿地較可取.

同[砂紙機]差唔多速度你慢慢整