想拉直去水喉

想拉直去水喉貼近牆身,點做呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想拉直去水喉貼近牆身,點做呢?
冰之風 發表於 2015-12-1 00:12

熱風槍

熱風槍
edd 發表於 2015-12-1 01:07

咪制!
鋸短膠喉, 再混2個45度曲就得

熱風槍x2,冇熱風槍就用火慢慢熱軟
加兩個曲即係近距離有三個曲,分分鐘去水唔夠順暢滿瀉水浸仲煩

如用手唔使好大力可以將白喉頂推埋牆身,就係喉頂低些少加個喉碼固定,唔得就要加熱屈喉。

謝謝各位ching, 條喉頗硬,就咁推唔得。請問加熱是否整段喉都要呢?

謝謝各位ching, 條喉頗硬,就咁推唔得。請問加熱是否整段喉都要呢?
冰之風 發表於 2015-12-1 11:10

用濕布包住曲位對上幾吋保護近曲位處唔好變形,以免日後改喉時喉徑唔圓唔啱位套新配件,其餘就搵幾吋熱軟膠喉就得,唔使成條熱軟

回覆 7# digiman

謝謝!咁要買支熱風槍先。請問有冇話要校幾熱先啱呢?

回覆  digiman

謝謝!咁要買支熱風槍先。請問有冇話要校幾熱先啱呢?
冰之風 發表於 2015-12-1 14:35

香港買枝熱風槍要幾百,tb平啲
或者有噴燈都得,再唔係用噴火火機(報紙檔都有機有,十蚊以下仲可入氣添

無論熱風槍或火槍,都唔好長時間定位長吹,加熱幾秒後隔十零秒又再加熱,直至喉管軟化,唔係嘅話有機會表面會燶,只係灣少少唔使加熱好耐,夠灣到就夠,想快啲定形可用濕布抹式加快冷卻

之前未有熱風槍時都係用火玩變形

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

十幾年前親眼見過裝修師傅

卷埋張報紙成條, 點著火去燂軟 pvc 膠管來屈

安卓