二合一(熱風槍,電烙鐵)數顯選擇

用開黃花907,但有時真係要用熱風槍...
就快1212, 正好時機換個好啲既焊台,搵到呢個
http://world.taobao.com/item/3143505004.htm

請教各位師兄 2選1 : 852d / 8586d 邊個好的?
歡迎提供更好既選擇

用開黃花907,但有時真係要用熱風槍...
就快1212, 正好時機換個好啲既焊台,搵到呢個

請教各位師兄 2選1 :  ...
dtom 發表於 2015-12-8 14:33

睇落好似都唔錯喎。

平價野質素唔多好
呢D我買過幾個月就打柴
如果BUDGET多少少可以買靚D既,壞既機率細D
但EVEN我買快克861DW, 3個月唔夠入面都斷左焊點

以我經驗黎講,國產熱風槍/多合一,多數都好快壞

電子野看手神

平價野質素唔多好
呢D我買過幾個月就打柴
如果BUDGET多少少可以買靚D既,壞既機率細D
但EVEN我買快克861DW,  ...
lunxg 發表於 2015-12-8 14:53

快克都咁快出事,咁買醉鷄果D算了~~~

8205 1200W先夠火數搞無鉛

8586d果類吹到手軟都完封不動

快克都咁快出事,咁買醉鷄果D算了~~~
morris 發表於 2015-12-8 20:35

最雞果d (樓主條link) 我買過俾d廠仔用, 班工人用兩用已丟埋一邊,話發熱芯壞左

最雞果d (樓主條link) 我買過俾d廠仔用, 班工人用兩用已丟埋一邊,話發熱芯壞左 ...
lunxg 發表於 2015-12-8 22:17

快克861DW好用嗎?值不值這個價呢?

快克861DW好用嗎?值不值這個價呢?
morris 發表於 2015-12-8 23:29

個人覺得:值

1. BUILD QUALITY很好, 膠件已有大廠啤塑的質素,質感好
2. 無刷摩打+恆溫,其實白光FR803先開始有恆溫,無刷摩打更加最新既FR810先有, 呢D野大廠一直賣很貴
(PS:861dw既無刷摩打唔係無刷風扇果d cheap野, 佢結構同stepper motor果D相似,有CONTROL LOOP)
3. 恆溫都算準,不過出廠CAL很求其(+20度)自己有設備CAL下好D

缺點:
風量同溫度設定有D奇怪 ,升高溫度出風會自動大左(好難形容,不過小問題,似FW BUG)
非ESD SAFE(得條風管係導電物料,.其他唔係)
甩焊點...

雖然斷左焊點, 但拆開自己修補了就用得,入面做功唔差,係焊接質控經驗不足(呢間野好似做焊接設備wo?)

個人覺得:值

1. BUILD QUALITY很好, 膠件已有大廠啤塑的質素,質感好
2. 無刷摩打+恆溫,其實白光FR803先開 ...
lunxg 發表於 2015-12-8 23:47

謝謝!

P.S.  師兄完全係放毒mode~