自來水減壓閥大約幾錢?

情況係大廈水箱高我20層樓,
我屋企果兩個熱水爐,佢地個安全閥都滴水
想安個香港用嘅減壓閥,唔知賣乜價呢?
貼張大陸制式嘅圖做參考先
(唔啱香港用)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

壓力咁大。
你用水時覺唔覺,噴射出來。

Freeman

上天台收細你單位個閘掣

一路扭細, 一路通電話問家人水龍頭水力如何

直至滿意不太弱就 ok

安卓

壓力咁大。
你用水時覺唔覺,噴射出來。

Freeman
風十三 發表於 2015-12-8 15:06

用水時幾好,
但停熱水後,個爐仲熱,暖到D水尾要由安全閥出水,
個安全閥之後就會間唔中滴水,滴濕地面唔好睇(女人話嘅)

上天台收細你單位個閘掣

一路扭細, 一路通電話問家人水龍頭水力如何

直至滿意不太弱就 ok

安卓 ...
imax 發表於 2015-12-8 15:20

吓...減流量可以減壓咩? 哎呀....我唔識

水壓咁勁,沖涼一定好爽....
PS以前住果度,個水箱就係頭頂,唔加加壓根本著唔到爐

好似 200 以內唔包錶,我在富記見過。

用水時幾好,
但停熱水後,個爐仲熱,暖到D水尾要由安全閥出水,
個安全閥之後就會間唔中滴水,滴濕地面 ...
1號閒人 發表於 2015-12-8 15:32

儲水式爐?睇嚟似係你個爐嘅安全閥問題,積污有機會影響密封性,搵爐具公司檢查吓,儲水式嘅或者diy清潔吓(氣體爐最好唔好自己搞)

最簡單加個閘掣係爐前

好似 200 以內唔包錶,我在富記見過。
greens 發表於 2015-12-8 17:19

多謝分享

儲水式爐?睇嚟似係你個爐嘅安全閥問題,積污有機會影響密封性,搵爐具公司檢查吓,儲水式嘅或者diy清潔 ...
digiman 發表於 2015-12-8 17:32

係喎,煤氣熱水爐滴水,可以叫番煤氣公司搞喎~~
厨房電熱水爐就搵膠袋笠住先,等煤氣公司CHECK過,水壓正常先算

不過20層樓,水壓大約都係620kPa