柒電尿袋

唔知香港邊度有得買呢隻尿袋,因為家中有好多18650,所以最好方法係一次過用到盡做尿袋
http://world.taobao.com/item/444 ... 4.0.0.kLt1D4#detail

回覆 1# raywan

黑色盒嗰隻有得變壓添

我只可講:唔好買圖中的電盒
垃圾中的垃圾
可變電壓的好差(直頭唔得)
變遮係不能變的呢 買左你就...(睇平語都知唔多掂『點知咁垃圾』、好彩唔貴)
不過佢個第二代就幾好的

ssp只有其中2款買,圖中只有TB, 香港買到貴1倍港纸。

我只可講:唔好買圖中的電盒
垃圾中的垃圾
可變電壓的好差(直頭唔得)
變遮係不能變的呢 買 ...
popo 發表於 2015-12-11 10:24

你指你post個隻尿袋有問題,定係柒電尿袋有問題?

唔知有邊隻尿袋可以出到5.2~5.3V @2.2A
好多尿袋/火牛出到2A就會降壓到5.01~4.9V,但我用原裝samsung火牛叉電,出緊2.2A,電壓由5.1V提升到上5.2~5.3V,經常出到11~13W
買左隻新5port with quick charge 2.0 port,用同個尿袋叉電,電壓由5.1V降到5.0V@1.3~1.6A
相反用samsung牛,長期5.2~5.3V@2.23A叉電,只需2小時就叉完10800mAh
用quick port 2.0,要3~5小時叉電,有排等

唔知有邊隻尿袋可以出到5.2~5.3V @2.2A
好多尿袋/火牛出到2A就會降壓到5.01~4.9V,但我用原裝samsung火牛叉電,出緊2.2A,電壓由5.1V提升到上5.2~5.3V,經常出到11~13W
買左隻新5port with quick charge 2.0 port,用同個尿袋叉電,電壓由5.1V降到5.0V@1.3~1.6A
相反用samsung牛,長期5.2~5.3V@2.23A叉電,只需2小時就叉完10800mAh
用quick port 2.0,要3~5小時叉電,有排等
raywan 發表於 2015-12-11 23:05

個尿袋仲剩幾多電量 ?係咪搞錯咗 ?

5.2~5.3V@2.23A叉電,2小時絕對冇可能叉完(滿) 一隻已完全冇電嘅10800mAh 尿袋,除非隻尿袋虚標電池容量。

部份尿袋,對叉電電壓較有要求,例如小米尿袋,輸入電壓較低嘅話,例如5.0V~5.1V,並唔會以2A或以上充電。

你果隻三叔有線損補償,耗電電流增加時,電壓會提高,所以可以keep住2A以上電流。

假如隻牛本身冇線損補償,電壓又稍低嘅話,建議用質量較好、線芯較粗嘅短線嚟叉隻尿袋。

仲有,好多USB電流電壓錶本身內阻較高,測出嚟個電流數值可能會偏少。

個尿袋仲剩幾多電量 ?係咪搞錯咗 ?

5.2~叉電,2小時絕對冇可能叉完(滿) 一隻已完全冇電嘅10800mAh 尿袋 ...
dcc2000 發表於 2015-12-11 23:25

三叔牛有線損補償就唔多覺,我估係佢內裡有些特別線路,識得sense到個device 係可以quick charge,所以電壓有變化
講真,唔用電線都有好大影響,我用小米線充電,電壓用電流都可以去到盡,相反用普通usb線,真係電流細左
但係我自己覺得usb火牛可以恆定出到5.3V,充電真係快好多

三叔牛有線損補償就唔多覺,我估係佢內裡有些特別線路,識得sense到個device 係可以quick charge,所以電壓 ...
raywan 發表於 2015-12-12 02:24

呢個叫做線損補償功能
另外你的充電寶肯定虛標了

三叔牛有線損補償就唔多覺,我估係佢內裡有些特別線路,識得sense到個device 係可以quick charge,所以電壓有變化
講真,唔用電線都有好大影響,我用小米線充電,電壓用電流都可以去到盡,相反用普通usb線,真係電流細左
但係我自己覺得usb火牛可以恆定出到5.3V,充電真係快好多
raywan 發表於 2015-12-12 02:24

你都識講隻原裝三叔牛出緊2.2A,電壓由5.1V提升到上5.2~5.3V,好明顯就係 "線損補償" 啦 到,咁都唔多覺 ?

有乜鬼特別線路sense件device咩,諗多咗喇。
QC2.0 (或者MTK PE+ 、華為)嘅快叉牛就有。

隻牛有線損補償,對USB線芯粗度嘅要求可以唔使咁高,所以三叔d原裝線,正負極大多數祗係用23AWG線芯,已可過1.7A。

例如叉小米屎袋,隻牛嘅電壓低過5.15V,就算電流足夠,例如多ports牛,一樣大機會上唔到2A叉,係隻尿袋本身嘅設計,唔係隻牛咁神奇識得sense個尿袋。

睇吓以下兩幅測試圖,就明解小米尿袋嘅叉電電流,同輸入電壓有直接關係。

呢度祗係以小米10000mAh尿袋測試,其它牌子未必相同,好似ASUS Zenpower 9600/10050mAh 兩款5V尿袋,對電壓冇咁敏感,高少少低少少都係以1.8A左右叉電。

小米尿袋直插拖板時祗有1.65A

加咗升壓器後,2.2A

至於果d有 "識別芯片" 嘅5V牛,就係利用D+D-電壓差,呃部手機行快叉,實際上亦可以話係件device去sense隻牛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊