[操作疑難] 油壓床支架彎咗, 縲絲連絲帽爆出咗嚟

張油壓大床用咗十幾年, 唔知乜野問題, 突然發現其中一邊的支架彎咗

想問有乜補救方法?

油壓支架彎哂

4粒縲絲有3粒連絲帽爆咗出嚟

下面暫時釘咗舊木頂住先, 唔係就訓都無得訓
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個"較"拆出黎揼直佢,再轉用過山螺絲上返落張床原位,下面條木方再加長D,同樣用過山螺絲上........
以上方法,係由新手提供

個"較"拆出黎揼直佢,再轉用過山螺絲上返落張床原位,下面條木方再加長D,同樣用過山螺絲上........
以上方法, ...
1號閒人 發表於 2015-12-18 13:33

請問過山螺絲係點㗎?我google完都冇乜idea

請問過山螺絲係點㗎?我google完都冇乜idea
secmaster 發表於 2015-12-18 13:49

"過山螺絲"形容詞,
即係用長螺絲,穿過彈弓較,床板,在螺絲另一端,用絲母,大介子,彈介收實.
工業用款式

傢私用款式

"過山螺絲"形容詞,
即係用長螺絲,穿過彈弓較,床板,在螺絲另一端,用絲母,大介子,彈介收實.
工業用款 ...
1號閒人 發表於 2015-12-18 13:59

多謝師兄賜教,請問普通五金舖有冇得買?定係要去鴨記?

多謝師兄賜教,請問普通五金舖有冇得買?定係要去鴨記?
secmaster 發表於 2015-12-18 14:19

你咁問法...我怕你連電鑽都無呢...
去鴨記,順手買把細電鑽連電批款式,一次過買齊....
堔圳買唔使一佰人仔,香港買....當然貴少少啦

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

床是用咩板,是否纖維板

回覆 6# 1號閒人

我有電鑽, 3.6v, 巳經鑽了孔
但而家最大問題係個支架唔只前後彎, 連上下都彎
巳用鎚仔都整唔直, 搞到啲孔位唔對
有排搞, 今晚唔通要同老婆訓廰?

床是用咩板,是否纖維板
tszyan29 發表於 2015-12-18 17:41

應該係實木

回覆 8# secmaster

唔對咪鑽過個窿囉