想自己做個細既平台鉗, 唔知用黎頂住工件既牙條有無得賣?

想同部玩具 CNC 加個平台鉗, 上網搵到既都係比大機用, 太大件, 所以想自己做個細細地既.
諗住好似一般平台鉗咁, 自己固定在平台上, 一邊固定個螺母, 加支牙條收緊佢.
就咁用牙條, 個頭好細, 上太實會傷到工件, 而且好似唔太穩.

本來想好似一般平台鉗咁牙條前面加舊野, 但又唔知邊度可以搵果咁野.

見隻 G鉗支牙條好似幾合用, 唔知相中 G鉗 既牙條連埋前面舊野, 有無得就咁賣, 應該回叫?
又或者有無 G鉗個頭係用螺絲上既, 可以比我拆出黎用?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

夹具丝杆

牙條 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

夹具丝杆
whitechunk 發表於 2015-12-18 15:52

唔該哂 ching, 原來咁叫既, 我搵到了.
Thanks a lot.

夹具丝杆
whitechunk 發表於 2015-12-18 15:52

oh...本來真係好正, 成 set 有齊.
但可惜都係唔得, 夾具絲杆....搵到既都係 20 或以上....   

我部機好細, 條牙條要 M6-M8 就夠了, 長度100mm 之內,  否則會太大件.
搵到 D 細既平台又太高,  一般個底都有 10mm 以上, 我部機 Z 軸比較低, 如果平台上加左 10mm 工件就唔可以超過 5mm 了.
所以至要自己整, 唔做底只係左右加野固定收緊.

牙條 ?
士碌架 發表於 2015-12-18 15:54

牙條我有, 但我想要既係牙條個頭可以裝個活動既墊.
好似 G 鉗既圓墊, 又或者好似平台鉗果 D 四方磚就更好.

想同部玩具 CNC 加個平台鉗, 上網搵到既都係比大機用, 太大件, 所以想自己做個細細地既.
諗住好似一般平台 ...
Super169 發表於 2015-12-18 15:43

磨床虎鉗得唔得?細到2寸半都有,但原本係配合磁力台用,一般固定有難度。

師兄, 在夾口加兩木片就可以保護到你的物料!
鋁片都得。

磨床虎鉗得唔得?細到2寸半都有,但原本係配合磁力台用,一般固定有難度。 ...
高登阿伯 發表於 2015-12-18 21:12

2.5吋係咪指我第一張相果D, 2.5吋都好高, 因為我Z軸加左刀頭之後, 只有 15mm 左右既上下移動空間.
如果工件預佢 5mm, 淨番唔夠 10mm....一般既平台鉗, 下底果層既高度, 都唔止 10mm.

師兄, 在夾口加兩木片就可以保護到你的物料!
鋁片都得。
wah9134 發表於 2015-12-18 21:15

都可以試下, 不過好似唔係好穩.  如果真係搵唔到, 都只可以咁做了.