請教: 公屋電燈釘頭換擰頭

想請教, 公屋電燈釘頭換擰頭,
1) 就咁換個擰頭駁返線就可以?
2) 有無分火線中線?
3) 裝番在原位個螺絲窿, 夠唔夠力, 要唔要再爆炸螺絲 ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2) 有無分火線地線?
3) 裝番在原位個螺絲窿 ...
suiyan 發表於 2015-12-20 21:49

有寫的

駁錯個殼做火線,好易觸電

回覆 1# suiyan

唔識駁唔好亂黎
電器鋪有轉換頭買

2) 有無分火線地線?

最近都因為受數碼之家嘅毒害,係咁買啲平價E27 LED燈返嚟。
所以,順道買埋呢個嚟用就算囉。

自已換,除非有牌,唔係唔太建議

其實用轉換頭會簡單D
http://world.taobao.com/item/424 ... 4.0.0.tzcJBe#detail

1. 係
2. 係分火線中線,佢無地線,至少我屋企嗰個無
3. 夠力, 佢個頭本身都好輕,亦斷估你盞燈唔會好重

BTW, 同其他師兄一樣咁講,唔識最好唔好自己黎

最近都因為受數碼之家嘅毒害,係咁買啲平價E27 LED燈返嚟。
所以,順道買埋呢個嚟用就算囉。
...
mdws2002 發表於 2015-12-20 22:46

加左呢個轉頭....再接燈泡....太長了

2) 有無分火線地線?

公屋....6-7年前政府換過電線.....是否換左 呢種燈座 ?

買番 豐業牌....個 會啱螺絲位 ......其他牌子未必對位

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊