如何知道 電腦是否死火牛

我有一部 hp一體化電腦,發覺着唔到機,
成部機好似冇電到咁,拆開部機,發覺比電個火牛,
火牛粒 Led 唔着 (紅箭咀位置),再拆開個火牛,又唔見有明顯燒過痕跡,
唔知係唔係火牛死,見淘寶有得買返個火牛,
想買個黎換,但又驚死其他野,想開各位,有冇方法可以知道係唔係個火牛冇電出。
謝謝

機型 hp touchsmaet 300-1000 (http://h20564.www2.hp.com/hpsc/d ... Id=emr_na-c02674341)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

隻火牛係唔係ATX ?

係ATX既話,用Power Supply Tester吧

同隻牛講,你壞左就舉手...
淘寶有atx電源測試器,簡單版唔會好貴
不過又怕你隻牛唔岩插標準插頭....

廠機 d 火牛即使係 atx 頭真係隨時針腳定義不同,小心為上。

See Photo

係ATX既話,用Power Supply Tester吧
人中之龍 發表於 2015-12-23 20:04

隻牛唔係 ATX,佢d接腳好細,同埋每邊得9隻腳,即係個插得 9x2=18針位,
唔同一般 atx 牛既插。

我想知道,隻牛個 LED 燈冇着,係唔係代表隻牛有問題,
見淘寶又賣得唔貴,係唔係試下買隻牛換左佢。

有冇用第二條電線試過呢?

有冇用第二條電線試過呢?
cvguser 發表於 2015-12-24 00:28

有,試過兩條,仲用他錶度過唔關電源線事

隻牛唔係 ATX,佢d接腳好細,同埋每邊得9隻腳,即係個插得 9x2=18針位,
唔同一般 atx 牛既插。

我想知 ...
keungngan 發表於 2015-12-23 23:29

你問我地隻牛有冇問題,我地答你唔到架喎。
你都係問返隻牛佢有冇問題啦

via HKEPC Reader for Android