大陸訂貨 不含稅?

我準備從天津工廠訂制幾百條螺絲。總共要20-30kg,考慮找順豐由天津送落香港。廠家報價時說明不含稅,其實有沒有影響?我了解是不含稅就當然價格低些,但清關時需唔需要繳稅?如果唔洗,中國政府未好蝕?但平時淘寶買嘢,都應該不含稅。

謝謝

我準備從天津工廠訂制幾百條螺絲。總共要20-30kg,考慮找順豐由天津送落香港。廠家報價時說明不含稅,其實 ...
pokmo 發表於 2015-12-30 16:29

淘寶買野,其實係含左稅,特別係你要求有發票的話,只不過一般小量冇人會去查咁解

講稅呢d 好似唔關diy事喎

淘寶買野,其實係含左稅,特別係你要求有發票的話,只不過一般小量冇人會去查咁解 ...
billyck2 發表於 2015-12-30 21:28

咁順豐點知邊啲已含稅邊的未? 尤其是集運,佢哋點分邊啲未繳稅?

咁順豐點知邊啲已含稅邊的未? 尤其是集運,佢哋點分邊啲未繳稅?
mun35 發表於 2015-12-31 00:53

順豐集運根本唔會比你集運螺絲...
小量既一般冇人埋你,大量既,你出口冇事先算

報关果D是入口税,香港政府收,我估佢説果D是利得税,佢唔开正息發票比你,佢賺多少就無人支,相反开了你也報税佢亦只有如实上報

果D係大陸國內的銷售稅, 關你貨運乜事

香港除煙,酒, 及1些奢侈品等外, 入口係幾乎0關稅

上面某D人士無知唔緊要, 但千萬不要扮醒

買家憑稅票可以做出口退稅或抵扣其他稅,如果你唔係國內公司,送比你都冇用。
既然賣家冇比你,你咩都唔使理,出到口就得,入口更冇所謂。

內地設有增值稅,當廠家向供應商購買原料時,可索取增值稅發票,在銷售成品時,可以原料的增值稅發票抵銷部份稅款。因出口貨品不須交增值稅,所以價格不含稅,發票亦不能用作抵銷稅款。對用家來說,含稅與否也沒有分別。

#8 & #9 正解