到底地球上係咪真係有電路板用嘅液體焊劑賣

上回提要:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2250905

我已經反轉晒成條鴨寮街d 舖頭咁滯,但永遠都只係得膏狀賣,(仲要來來去去都係得果兩三款,)淘寶係就係search 到液體焊劑,但係d 集運又好似唔多肯運易燃野,(即係對於我黎講都係冇得賣,)唔通我要去火星先至買到?

上回提要:

我已經反轉晒成條鴨寮街d 舖頭咁滯,但永遠都只係得膏狀賣,(仲要來來去去都係得果兩三款 ...
俾膠超 發表於 2016-1-3 22:48

松香水

松香水?
hardness 發表於 2016-1-3 23:02

首先前面有人話松香水會起泡搞到成粒bga 走左位,請問用松香水係咪真係ok?

另外請問市面上有冇較細支裝松香水賣?因為要整係臭名昭著 HP Pavxxxon, 唔想投資太多錢落去,再講我唔想拎d 咁笨重野番黎擺

順便問下如果要自己溝的話,藥房賣果隻非100% 酒精work 唔work?

脫銲才用液態焊劑, hot air銲接或Reflow是用針筒裝銲膏, Reflow 前先用 hot air 在bga 及周圍加温再用針筒在 bga 四邊註入適量銲膏, 銲膏會因高温而溶化流入 bga及底板中間, 將底板盡量水平放置最好與枱面有隔熱板, 再用 hot air 在bga 四邊加熱, 直至用細螺絲批輕觸 bga 時 bga 有輕微振動感覺便算完成, 不要移動底板直至冷卻為止.

脫銲才用液態焊劑, hot air銲接或Reflow是用針筒裝銲膏, Reflow 前先用 hot air 在bga 及周圍加温再用針筒 ...
msc 發表於 2016-1-4 01:02

以上所講, QFN package 就得, BGA 要用絲網刮錫槳.

脫銲才用液態焊劑, hot air銲接或Reflow是用針筒裝銲膏, Reflow 前先用 hot air 在bga 及周圍加温再用針筒 ...
msc 發表於 2016-1-4 01:02

聽落呢個方法最適合我而家呢個情況,但我想知塊底板係水平話,d 焊膏係咪都識得自己流入去chip 底度

先將底板加熱 (不是溶鍚溫度) 再四邊注入銲膏, 銲膏溶化後會因微細管作用流入BGA與底板中間, 而水平放置是防止再加溫溶鍚時BGA會移位做成短路.

呢個方法未曾聽過.

先將底板加熱 (不是溶鍚溫度) 再四邊注入銲膏, 銲膏溶化後會因微細管作用流入BGA與底板中間, 而水平放置是 ...
msc 發表於 2016-1-8 08:07

我焗個二件蛋糕都無用松香水

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1