[操作疑難] 塑料老化黏手,點拆?

我中意儲野,好似一D舊手機,模型等等既野,但放耐左攞返出黎先知好多已經外面塑料溶化左
有mouse啦,手機外殼啦,甚至一D未用過既電子產品都係咁,丟左佢又可惜,有時攞返黎用都黏住晒用唔到,
有無人識救??

我中意儲野,好似一D舊手機,模型等等既野,但放耐左攞返出黎先知好多已經外面塑料溶化左
有mouse啦 ...
pc-daily 發表於 2016-1-5 23:35

係咪防滑軟膠?我用desolv-it ,有ching用無水酒精抹,仲有蘇打粉 + 水:
http://h6.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2163452

爽身粉抹完唔黐手,仲有少少珍珠效果添
有啲塗層用酒精會甩色有啲唔會,係唔顯眼地方試試先

soft touch paint(皮革漆/橡胶漆)可以用藍威寶浸過夜

爽身粉抹完唔黐手,仲有少少珍珠效果添
有啲塗層用酒精會甩色有啲唔會,係唔顯眼地方試試先 ...
digiman 發表於 2016-1-6 00:34

me2,又平又正。
但係要薄薄搽一浸好啦,太多唔係咁啱。

soft touch paint(皮革漆/橡胶漆)可以用藍威寶浸過夜
roytam1 發表於 2016-1-6 09:22

我都係用藍威寶。

roytam1 發表於 2016-1-6 09:22

成部手機點浸

係咪防滑軟膠?我用desolv-it ,有ching用無水酒精抹,仲有蘇打粉 + 水:
高登阿伯 發表於 2016-1-6 00:25

我都係有支wireless pointer黏曬,係咪microsoft 0個支?
ching 呢支野邊度買,大概幾錢?

有mouse啦 ...
pc-daily 發表於 2016-1-5 23:35

以前上網搵到,但係仲未得閒試work唔work。
橡膠變質劣化,變得黏黏的,甚至融化。
成因:橡膠材質成分遇熱分解。熱會破壞硫化劑、增塑劑等成分造成橡膠變軟變形失去彈性。橡膠遇到礦物油、潤滑油(WD-40)、芳香族(有機溶劑)、植物油會溶解或溶脹、腐蝕失去彈性。

保養
矽油:矽油可以減緩橡膠老化。橡塑膠保護劑、電動窗橡膠潤滑劑、碧麗珠皮革保養劑皆含有矽油,請注意其成分與使用說明。
酒精、異丙醇:有使橡膠固化的特性。
滑石粉(某些爽身粉),可能會導致卵巢癌及皮膚過敏,謹慎使用。

當橡膠變質變得黏黏的,清潔保養處理只是暫時維持良好狀態。若不能保存於低溫乾燥的環境,不久橡膠又會劣化
熱會使橡膠變質軟化,紫外線會造成橡膠硬化脆化,臭氧會分解橡膠表面造成龜裂。

相機、鏡頭、腳架不常用橡膠都變得黏黏的,試過最佳的作法:直接將黏黏的橡膠以紙抹布噴碧麗珠(矽油)塗抹擦拭清潔,黏黏的橡膠會變成不黏但是油油的。靜待一段時間之後,以酒精將油油的表面擦拭乾淨,就回復原來橡膠應有的觸感。

我跟呢度CH教,用藍威寶,抹布。
成功,又有速度。

用過唔錯。

不過今時今日,仲有商品用呢類物料,我真係,火火地。