想問一下油牆的學問

想問一下其實GOOGLE 過都有D 教學片看下
而最難都會係整批灰個D料出來同埋批灰的手勢要令牆平滑等等
我都怕會溝唔啱份量又要剷起哂全部舊牆到時企左係到....
所以都打算留返舊灰同舊油唔剷走佢再油一層新油算了
但要油過新油實會有一些牆的凹凸跟手做埋呢, 有一些地方係唔平要補灰的

係網上都找過資料有平底漿同牆之寶
大約上分別係平底漿 就係補較淺同面積大的凹位
而牆之寶 就係用來補一些較深的螺旋洞等等

咁我的情況如下

呢D情況我係咪剷一剷佢 ,再上梳水C那,再周圍再用平底漿就OK?
而大家都看到了, 其實有一些地方係石屎牆, 一些係木板牆來的, 木板牆同石屎牆係咪都係同一做法可以用平底漿就OK? 係咪會冇咁上灰要上多幾層?
睇過YOUTUBE 話上平底漿前要油一層底油? 又話咩 梳水C那? 既作用又係咩?木板牆都可以照咁做?

而另一情況

這個有一大片的凹凸不平呢, 咁係都係用牆之寶去做? 就咁批開左的牆之寶?
要唔要剷走一些舊灰再上先會穩定 , 又要唔要上梳水C那?

最後一問係我E+底油係深色的, 但如果我的新油係淺色的咁要唔要中問先一層白色? 定可以直上新油唔怕透到影響到?

簡單D整合了以下問題
1. 圖1-3我係咪剷一剷佢 ,再上梳水C那,再周圍再用平底漿就OK?
2.  咩係梳水C那? 既作用又係咩?木板牆都可以照咁做?
3. 平底漿上木板牆咪會冇咁上灰?要上多幾層?
4. 圖4 情況  咁係都係用牆之寶去做?要唔要剷走一些舊灰再上先會穩定 , 又要唔要上梳水C那?
5.  我E+底油係深色的, 但如果我的新油係淺色的咁要唔要中問先一層白色? 定可以直上新油唔怕透到影響到?

冇師兄知道?

死圖

死圖
董事長 發表於 2016-1-8 17:30

看到了嗎?

死圖
董事長 發表於 2016-1-8 17:30

現在做到一半,  D人話剷走會掉的舊灰.....其實點先為知會易掉...
你用剷仔去剷佢好自然會成塊咁脫落......咁點先為知唔易掉下來的舊灰??
好似我有一幅將咁.....本身只諗住剷一忽再補......但一剷就連帶其他都會一齊脫下來.........
結果就成張牆重做了............
所以其實點先FEEL 到D 舊灰係可以重用上C 拿再補灰呢~~?

重做的牆

現在的情況係咁, 唔知以下咁的情況其實係咪已經要重起舊灰再做的呢? 平底漿唔可以補咁大的範圍?

同埋上左兩層灰因為有舊灰的關係要唔要上多一層C拿先再上面漆先唔會咁易起泡同再掉下來?
謝謝

玩到咁大.
就算唔剷晒D灰都最好起左D舊漆至上sealer,
木板會滲色同唔太上灰,
一定要上一至兩層sealer(光油或士叻水)至批灰,
我用過一些現成冇味既sealer,
so far so good, 已經三年, 都冇剝落.
(sealer 作用係隔開舊灰及加強附著力)

玩到咁大.
就算唔剷晒D灰都最好起左D舊漆至上sealer,
木板會滲色同唔太上灰,
一定要上一至兩層sealer(光油 ...
kentnklee 發表於 2016-1-10 15:00

因為其實灰佢都唔厚,,,,,,,,,
一剷油就剷埋灰...
但如果我唔剷油上多兩層C 拿可以嗎? 因為全剷會做多好多呢............

唔得,個底唔得面頭做幾多都隨時白做

回覆 5# fai3600

有油漆的地方點上灰啊,最好全剷喇

我可以講係:shifty:技巧唔係睇睇下就學識
文灰唔難
難就難點整得靚:redface: