新手請問電視掛牆(掛床)

小弟是DIY新手,有一張宜家的高架床

下面現在放了個48吋電視,想把電視升高一點,讓下面多一點空間

但張床有條橫通剛剛頂住掛牆位,我其實也不大想鑽牆,想到可否用這類掛牆架和木板夾住條橫通,用螺絲加絲帽上住,再掛電視到掛牆架上。

橫通是扁的,厚約2cm,闊約6cm。
橫通離牆約4至5cm,但張床人睡上去會動少許。

電視約12kg,有400x400的掛牆洞。

請問這樣可行嗎?夠力嗎?要注意甚麼?背面用角鐵好還是木板好?
有沒有其他好方法?謝謝。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# smoke_cheese
上淘寶買衣類野,可調高低.

回覆  smoke_cheese
上淘寶買衣類野,可調高低.
kkepic 發表於 2016-1-7 03:52

謝謝,會考慮,諗住掛床見唔到隻腳好似再好睇啲

電視架,上方,用螺絲,收(床架)
電視架,下方,買 2 隻合,尺寸(omega)碼
夾實圓通

你個方法即係用個架同塊板夾住條橫通,
個電視咁重一定鬆!

俾我會直接喺橫通打橫轉兩至四個窿,
用六角螺絲加介子絲帽上實佢就算,板都唔駛落,
之後喺電視架用兩條木方頂住上同下唔好等佢搖嚟搖去就得。

電視架,下方,買 2 隻合,尺寸(omega)碼
夾實圓通 ...
only 發表於 2016-1-7 10:02

謝謝各位師兄回覆,下方唔明白,夾實邊條圓通?

之後喺電視架用兩條木方頂住上同下唔好等佢搖嚟搖去就得。 ...
denc 發表於 2016-1-7 19:25

「兩條木方頂住上同下」唔係好明白……

smoke_cheese 發表於 2016-1-8 17:42 [/quote]

建議加一件跟橫通厚度相若的物件(如木方)在橫通下方。

謝謝各位師兄回覆,下方唔明白,夾實邊條圓通?
smoke_cheese 發表於 2016-1-8 17:39

「兩條木方頂住上同下」唔係好明白……
smoke_cheese 發表於 2016-1-8 17:42

如下圖
兩條木方頂住上同下牆身等佢唔好搖,
加膠腳等佢唔好整花牆身!

膠腳即係指用嚟痴住櫈腳嗰啲膠片.

不過如果上得好實其實唔整木方都得.