請教經典47耳放供電問題……

使用電池,是如上圖所接的。
店主亦建議使用12V供電較佳。

如果我使用12V火牛供電,我該如何連接?
定係我要用2隻12V火牛嚟供電先得?

使用電池,是如上圖所接的。
店主亦建議使用12V供電較佳。

如果我使用12V火牛供電,我該如何連接?
定係 ...
mdws2002 發表於 2016-1-7 16:44

其實用電池比用AC更好, 噪音低好多 !

如用AC牛, 用AC9V X 2輸出, 橋式整流, 抽頭接地.

回覆 2# jwong852

咁佢接個水電 12V 會唔會好D呢?

其實用電池比用AC更好, 噪音低好多 !

如用AC牛, 用AC9V X 2輸出, 橋式整流, 抽頭接地. ...
jwong852 發表於 2016-1-7 18:12

呢類要用AC牛?唔可以用DC牛㗎?

回覆  jwong852

咁佢接個水電 12V 會唔會好D呢?
TakTak 發表於 2016-1-7 19:18

12V水電比9V電好, 但用2舊都幾麻煩.

兩粒電容加兩粒電阻做虛地唔穩陣,另加 virtual ground 好d......

A A电+升压板到12V

A A电+升压板到12V
pppp41 發表於 2016-1-7 23:47

唔好亂黎
9V DC source都算, 竟然搵個switching regulation 升上12V
仲要執2套做+- voltage, 絕對係除褲放屁再著返痾屎

另外, 回返樓主
而家街買到既12V DC牛99%都係switching, 效果唔會夠9V 電池好
如果要用既話係的確係要2隻
(嘛, 其實對我黎講分別不大, 唔洗換電仲落得清閒)
要Linear Power supply就落AC牛step down做12V AC
可以選擇#2所請regulator 後直入, or 唔嫌麻煩就整多個7812 or 317套件
不過係一套賣點係簡潔既野上面搞禁多野, 實際效果唔會差幾多
(以前讀大學勁得閒果陣試過哂, 可能係我太木耳聽唔出啦)

唔好亂黎
9V DC source都算, 竟然搵個switching regulation 升上12V
仲要執2套做+- voltage, 絕對 ...
shingzhk 發表於 2016-1-8 00:04

"絕對係除褲放屁再著返痾屎"  - 形容得琳漓盡致 !

我再加多句 : 再在褲外抆屎 !