[操作疑難] 淘寶買咗個stepper motor,唔啱大細,點換貨?

我買咗3個stepper motor 諗住整cnc
用集運都貴到hihi般(連埋其他零件)
仲要等咗差唔多成個月先收到貨
好彩一件都無漏,但係

其中一個motor嘅轉軸大左少少
3個聯軸器,冇一個塞得入,其餘2摩打個冇事(差0.1mm左右)
問賣家,佢爽快咁叫我寄返去換.
摩打一個連運費大約400蚊港紙(集運)
寄過去大陸運費200蚊港紙,寄返香港又200蚊(都係集運).
依家應該換貨定係買過新嘅
有冇好啲嘅解決辦法
我試過用挫嚟磨,都係唔得...

拎上大陸寄最平

我買咗3個stepper motor 諗住整cnc
用集運都貴到hihi般(連埋其他零件)
仲要等咗差唔多成個月先收到貨
好 ...
jack39 發表於 2016-1-8 21:04

你隻stepper咁貴一定不是42或者57,枝軸有多大?比你銼過仲可以換?

你隻stepper咁貴一定不是42或者57,枝軸有多大?比你銼過仲可以換?
Offer 發表於 2016-1-8 21:51

係86,支軸14mm,只係輕輕咁挫過,睇唔出嘅。。。
其實我想換返57,我怕Z軸受唔到2.8kg

係86,支軸14mm,只係輕輕咁挫過,睇唔出嘅。。。
其實我想換返57,我怕Z軸受唔到2.8kg ...
jack39 發表於 2016-1-8 21:59

你用到86咁大部CNC应该吾细

你用到86咁大部CNC应该吾细
Offer 發表於 2016-1-8 23:00

佢冇寫扭力
我買個陣驚唔夠力
點知買返嚟完全overkill
所以想搵z axis 做56,連埋支1.5kw spindle,真係唔少嘢
我之前冇買過spindle, 唔知會咁重

ps我可唔可以唔寄返舊摩打比佢,運費仲貴過摩打

可唔可以鑽大個聯動軸個孔?

淘有時都煩
如果佢錯可以叫佢退錢, 但而家你訂錯好大情況要硬食.
or 大可以買個隻叫佢比discount 你

1般你退返比佢係可以換既, 但要自己食2次運費   

motor呢d野。帶番大陸要打稅的。
又係果句。 過關時。 搜唔到當然無事。 搜到要打稅再加瞞稅罰款。