[操作疑難] 樂聲雪櫃風扇 DIY

近排個樂聲雪櫃NR BT262有怪聲
見清潔開就拆開裏面板睇睇
發覺係冷凍格抽風上冷藏格風扇老化
其餘全部正常
拆風扇出嚟睇係NMB-MAT 9cm扇
MODEL 3612JL 04W S40
DC12V 0.3A
應該有防水IP54

打去樂聲問,把扇HKD190
不過一定要另外比360蚊維修費
因為零件唔可以散買

請問各位師兄,香港可以去邊度買到呢?
或者代替品都可以
唔該晒

近排個樂聲雪櫃NR BT262有怪聲
見清潔開就拆開裏面板睇睇
發覺係冷凍格抽風上冷藏格風扇老化
其餘全部正常
...
keithlam2577 發表於 2016-1-12 14:35

我前排都係樂聲雪櫃風扇有問題, 扇葉刮到後面既膠, 搞到又嘈轉速又慢兼唔凍
冇計死馬當活馬醫, 用刀將後面舊膠慢慢削, 削到風扇完全刮唔到舊膠, 結果當堂轉順返晒
咁又少件大垃圾

回覆 1# keithlam2577

求其買把普通 NMB未得law,都係10~30一把,360蚊足夠你一年換一把啦

我前排都係樂聲雪櫃風扇有問題, 扇葉刮到後面既膠, 搞到又嘈轉速又慢兼唔凍
冇計死馬當活馬醫, 用刀將 ...
cal 發表於 2016-1-12 15:36

我呢度唔得呀,佢唔係卡到嘢
只係老化“吽吽”聲
加咗油都冇用

回覆  keithlam2577

求其買把普通 NMB未得law,都係10~30一把,360蚊足夠你一年換一把啦 ...
raywan 發表於 2016-1-12 15:46

係呀,不過因為佢一定要有IP54以上防水
否則一有水份就生銹同燒摩打
最煩係冰格抽風上冷藏格一定長期有倒汗水
唔係我直頭隊把電腦扇落去唔使煩

在淘X搵到:
LSK123 發表於 2016-1-12 16:45

咦? 點解我睇開唔到睇?

咦? 點解我睇開唔到睇?
keithlam2577 發表於 2016-1-12 22:24

你要用 google 搜,淘記個搜索引擎無咁叻
淘寶上只有兩個賣家,小心應該都係拆機品,品質無保証
順手見到呢個用家買代用品嘅修理心得,
http://blog.goo.ne.jp/jhiloshi/e/3308e042013f17b0feae87e0e018c0d1

你要用 google 搜,淘記個搜索引擎無咁叻
淘寶上只有兩個賣家,小心應該都係拆機品,品質無保証
順手見到 ...
edd 發表於 2016-1-13 15:17

就係呢個原裝風扇喇,
上網查全部雪櫃都係壞呢把風扇. . .

編文勁有用,係唔知我雪櫃原本只得紅黑兩線針頭輸出到底可唔可以駁埋一般電腦機箱用三針頭風扇啫