唔該想問下邊度有歐式金屬木工刨賣 ?

本身有中式木工刨, 不過要調到刨出黎索索聲, 刨到花都唔係一件易事

聽聞歐式刨比中式刨易用, 所以諗住買個返黎試下. 睇中2隻牌子, 1隻 Irwin Record, 一隻國產 Useluck 運嬌蕾, 2者價錢都相差成200幾蚊, 不過最重要都係好用.

唔知有冇師兄知道香港邊度有得賣呢 ? 唔該哂

Irwin Record

UserLock

油麻地大德

油麻地大德
funfunhk 發表於 2016-1-17 11:25

唔該哂師兄, 唔知你有冇用歐式刨, 好唔好用 ?

算易用, 但先要調教好, 如磨平底座, 磨利刨刀...
youtube 有好多片教 (keyword: tuning hand plane).
另大德見過有賣Stanley的.

唔該哂師兄, 唔知你有冇用歐式刨, 好唔好用 ?
caihk 發表於 2016-1-17 11:30

以前讀書上dt堂玩過;
首要你要有木工枱夾好件料,
因歐式刨一定要用雙手.

youtube 有好多片教 (keyword: tuning hand plane).
另大 ...
ginastar 發表於 2016-1-17 11:44

睇過你既茶几post, 你d工具好齊. 如果想用歐刨黎刨爛木, 唔知惦唔掂, 定係要好似你咁要用部刨木機先得.

買個刨主要想用黎翻身屋企張木檯, 120cm x 60cm, 檯面用耐左有d污漬, 如其用砂紙磨, 倒不如刨返滑佢, 再上油, 又變返件新家私咁 ...

買個刨主要想用黎翻身屋企張木檯, 120cm x 60cm, 檯面用耐左有d污漬, 如其用砂紙磨, 倒不如刨返滑佢, 再上油, 又變返件新家私咁 ...
caihk 發表於 2016-1-17 12:17

咁好似砂紙機啱用d喎…

另大 ...
ginastar 發表於 2016-1-17 11:44

仲有呢, 個刨呢個位用螺絲擰實, 定係好似 stanley 個d 夾實好呢 ? 因為係 youtube 見到用 irwin 個隻, 可以一邊刨一邊調, 完全唔洗拎起個刨黎調教, 好似好方便咁 ...

回覆 6# caihk

用手工都可刨出很滑的木面, 又安靜.

回覆 8# caihk

Irwin這種Stanley亦有出, 亦係一樣唔洗鬆螺絲就可調進退刀.

另外一種叫block plane, 就要先鬆螺絲.

二者設計唔同, 前者刀鋒斜面向下 (bevel down), 刨削角度完全取決於刀片下的刀座(叫frog), 一般係45度.
後者刀鋒斜面向上 (bevel up), 只要改變斜面角度, 刨削角度亦可改變.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊