[求助]NEXUS5 開關制

請問隻烙鐵要幾多W先O岩用黎整電話?
之前買左隻30W
諗住上少少係塊板先
但係點解枝野溶唔到已經溶左一次O既錫.....

已拆的POWER制位

原裝的大細聲制
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

30W 一定唔够用。
電話底板一定是多層板,
開關通常至少有兩點接大面積GND 的。
散熱非常快的, 你至少要買60W 的恆溫烙鐵。
普通60W 不帶恆溫都可以做到,不過一定要好有經驗的人先得,
否則會燒熔開關或者令焊盤脫落,到時就得不償失。
建議你買支恆溫烙鐵或焊台用,另外,見你的銲錫, 顏色又啞,又黑,
完全唔得,順便買一些靚一點的有鉛錫線吧。
如超出預算,又不經常用, 還是外面找人修理比較好。

幾個月前試過去先達整.
quote 過$150-$300
後梗係搵個$150 整, 三樓的
諗住企係度睇住佢整 點知佢都攞左去第二間店整.
等左大約30-45分鐘後攞
整完ok 到而家都相安無事

原來咁複雜. 咁$150 都抵俾人賺.

一枝30W就折到個舊制真係西利.......

我都整過, 要用2枝雞先拆到, 最麻煩係通番2個PTH, 前後用左個幾鐘

如果冇風機$150 真係抵俾人賺

30W雞用小小松香或助焊濟再清潔捚個焊嘴應該可以清走D錫

youtube 都有幾個 video, 上去睇, 參考下

一枝30W就折到個舊制真係西利.......

我都整過, 要用2枝雞先拆到, 最麻煩係通番2個PTH, 前後用左個幾鐘

...
gary1231233 發表於 2016-1-18 11:09

就係睇完YOUTUBE見人地用雞都整到
見佢拆完粒制用吸錫線吸得好乾淨
HI少少焊濟係個幾點要上錫O既位
上完就算兩點合埋左見佢用吸錫線HIHI就搞掂

幾個月前試過去先達整.
quote 過$150-$300
後梗係搵個$150 整, 三樓的
諗住企係度睇住佢整 點知佢都攞左 ...
kanwing 發表於 2016-1-18 10:28

已經用左成百蚊
我諗都係搵人整

我部NEXUS 5 之前試過開唔到機, 用左網上彈制法開得返, 隔左三個星期, 部機不定時REBOOT, 好多時開機出到GOOGLE 字畫面已經REBOOOT...

係味換左開關制就OK?
已經買左LG V10, 想整返呢部做士啤機, 如果你香港搵人整好介紹埋比我, THANKS...

試下用風筒最高温吹熱塊板先

我部NEXUS 5 之前試過開唔到機, 用左網上彈制法開得返, 隔左三個星期, 部機不定時REBOOT, 好多時開機出到GO ...
lemonyeung 發表於 2016-1-18 17:51

整走粒制用金屬SHORT埋佢已經可以開到機

整完賣左佢算了, 我部NEXUS 4  換完電做spare, 但都未用過