依家吸頂燈開箱

舊燈改咗十年,個燈罩又殘又舊,兩枝26w筷子管最光時又好似唔太夠光,買過枝返黎兼加做三枝26w~~~

舊燈隻電子牛騎係個架就算~~~

新買依宜吸頂燈~配件幾件

拆咗d e27腳試吓上四針筷子管燈座,但唔可以直接扣上去要改改先~~

四針筷子管燈座又do要改改先插到26w~~~但失手爆咗條邊~~~無影響功能安全照用~~

儲咗兩年鐵月餅盒蓋用來上牛與原有配件~~

試吓位先~~~~但發覺插咗管後d管末端好接近燈罩~~咁可能管熱力會令個罩有黃印~~唔多like~~

拆咗佢唔用原有依家配件~只用月餅盒蓋~方便自定燈管座位~~排成三角形集中d~~

上牛後再上線~~

試著~~~

上天花上罩~~~搞定~~~最光時叫光過以前咁囉~~~~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

點解師兄唔順手轉埋 LED

點解師兄唔順手轉埋 LED
wukw 發表於 2016-1-18 21:31
對LED未有興趣~~

呀~~所謂"最光時"~因為兩隻都係可調光高頻電子牛~~
最暗係3%~~~去唔到1%光~~~

俾我會改用線圈牛~電子牛實際上唔足火 (或者咁講: 電子牛=underdrive, 線圈牛=overdrive)
至於LED?咩垃圾嚟架?扔咗佢啦
我宜家用緊 2x18W/950(天花燈) 同埋80W HQL (櫃頂燈)

隻電子牛濃濃地。
偑服樓主對光完美追求

隻電子牛濃濃地。
偑服樓主對光完美追求
GbE 發表於 2016-1-19 04:06
隻牛用咗十年~~張紙黄咗遮~~

見到兩只牛拖三枝筷子管, 點解唔係三只牛嘅?
又筷子管好似內置starter, 要做手術拆走先?

回覆 9# ky2k

四針插管冇內置士撻架