[操作疑難] DIY用電話線插頭駁寬頻線方法?

家中寬頻係數字台既100Mb寬頻,本身係用電話線(方型水晶頭)連接電話線機座同專用modem

剛裝修完後發覺,原本牆身機座比裝修師傅拆左,拉左條線去第二個位度出,但係裝修師傅用左條唔知6芯定8芯嘅線黎駁,無整返個水晶插頭比我,叫我搵電話公司搞返。

1) 如果自己買返個方型水晶頭,夾落過條(唔知6芯定8芯嘅)線,得唔得?
2) 請教又應該如何排位?

謝謝

你執返原本個頭,看看是甚麼水晶頭 (RJ45? RJ11?) 看看邊條線夾去邊支針。
除咗粒頭($2或以下),你仲要把鉗, 大概$70+ !

如果掉了原本個頭,你最好call 寬頻(電話公司)師傅。

你執返原本個頭,看看是甚麼水晶頭 (RJ45? RJ11?) 看看邊條線夾去邊支針。
除咗粒頭($2或以下),你仲要把鉗 ...
Joe_Black 發表於 2016-1-19 17:50

師傅掉了

\冇估錯三仔modem應該係用rj11用兩芯100m

\冇估錯三仔modem應該係用rj11用兩芯100m
gary012 發表於 2016-1-19 18:05

即係駁返3(籃)、4(藍白),就得?

呢d裝修佬好不負責任。
唔識駁就求其。叫你搵番電話公司去駁番。
搵電話公司上門駁番果個上門費佢哋又唔會俾。
$450-$600蚊。

除咗粒頭($2或以下),你仲要把鉗, 大概$70+ !
Joe_Black 發表於 2016-1-19 05:50 PM

依區問聲要借把鉗應該唔太難既~

依區問聲要借把鉗應該唔太難既~
TH30 發表於 2016-1-19 19:41

借得把鉗,你就送佛送到西啦!

回覆 5# cky78

我嘅係咁
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

借得把鉗,你就送佛送到西啦!
snooze 發表於 2016-1-19 08:08 PM

時間地點夾既,我出埋RJ11頭又點話
但我又點知樓主住邊