儲水式熱水爐問題

想問下儲水式熱水爐其實係咪唔可以煲住水咁沖涼?
事關屋企個爐都有d歷史下, 驚佢爆炸

我流程係:
(夏天) 1.開大制(電制,非熱水爐開關)>煲水>水滾>熄大制>沖
(冬天) 2.開大制(電制,非熱水爐開關)>煲水>水滾>>沖>熄大制

用2個方法會沖沖下再煲水, 可以煲住沖, 其實咁樣係咪唔好?

Leica 發表於 2016-1-21 09:01

可以,無問題。其實開住水更安全,因為爐內不會過壓爆炸。

我流程係:
(夏天) 1. ...
Leica 發表於 2016-1-21 09:01

只係我觀察所得....
如果一直用方法1.. 隻爐日日煲水用足3年, 隻爐煲緊水時都唔會點發出聲音
用方法2... 隻爐日日煲水用唔夠1年, 隻爐煲緊水時就一定有聲..仲會愈來愈大咁款...

有冇高手知道背後係咩原因??

Thanks

只係我觀察所得....
如果一直用方法1.. 隻爐日日煲水用足3年, 隻爐煲緊水時都唔會點發出聲音
用方法2...  ...
kamcm 發表於 2016-1-21 11:12

係呀, 我就係覺得番煲水果下好大聲, 驚有事

係呀, 我就係覺得番煲水果下好大聲, 驚有事
Leica 發表於 2016-1-21 11:18

可以照用... 反正已經開左果頭...  依家用番方法1 都唔會變細聲
用方法2冬天沖涼爽好多.. 熱水可以用耐D....
但你需要接受愈來愈大聲的煲水聲

下次換新爐... 記得買大D 容量... 盡量只用方法1

屋企一直都係水滾 沖  重覆 等到全家沖哂先熄

熱水爐我用左20幾年,
2.開大制(電制,非熱水爐開關)>煲水>水滾>>沖>熄大制
一般10年8年都冇問題

我無用過電熱水爐,不過好奇一問,假如用方法2,會否要把水流量較到最細,否則電熱的功率不足,水就會熱唔切就流出來,變成越來越凍?

我無用過電熱水爐,不過好奇一問,假如用方法2,會否要把水流量較到最細,否則電熱的功率不足,水就會熱唔 ...
diy-apprentice 發表於 2016-1-21 20:22

你可較熱水和凍水...的出水 .....沖沖下,唔夠熱,...加大熱水 / 減少凍水 ..... 會keep番水溫

沖到 差唔多無熱水......keep水溫短左,即是密左較水溫.....

較到全熱水才保持到水溫......即是好快無熱水..........如果這時仍查緊皂液  

只係我觀察所得....
用方法2...  ...
kamcm 發表於 2016-1-21 11:12

低手回答:

方法2會增加內膽冷縮熱脹程度,日子有功令爐內零件鬆動,所以煲水聲大増。

利申:儲水式熱水爐資深用家