[操作疑難] 天寒地凍唔知買咩暖蛋好而又安全呢?

天寒地凍唔知買咩暖蛋好而又安全呢?

以前用 GP 暖蛋入兩粒 2A電好似麻麻地咁, 好似呢幾日直頭無料到呀! 想搵啲用 18650/充電式鋰電, 又怕唔安全(好似啲劣質尿袋咁自燃/爆炸), 因為暖蛋通常揸住係手上用, 仲會發熱, 就更擔心安全問題(感覺上比尿袋要更安全), 請推介有咩暖蛋好用而又安全呢? 謝謝!

以下呢款係福仁地下雜貨舖賣緊的, 但睇落好簡陋下咁, 用兩粒18650電, 怕有危險呀!~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

天寒地凍唔知買咩暖蛋好而又安全呢?

以前用 GP 暖蛋入兩粒 2A電好似麻麻地咁, 好似呢幾日直頭無料到呀! 想 ...
sonycliepda 發表於 2016-1-25 13:36

2粒18650, 咁咪double危險?
包唔包電?

2粒18650, 咁咪double危險?
包唔包電?
redhothits 發表於 2016-1-25 13:53

$79 已包兩粒雜牌牌淺藍色外殻的 18650 電, 粒電睇落去連保護板都無架! 咁如果唔用佢跟黎嗰兩粒電, 換返有內置保護板的 18650 電係未安全好多好多呢? 請指教一下, 謝謝!

18650暖蛋

等睇爆炸

好多山寨暖蛋就咁駁隻大功率電阻就算x數,充/放電路設計,有冇保護,真係唔知喇。
用鋰電嘅話,更加要小心d。

好多山寨暖蛋就咁駁隻大功率電阻就算x數,充/放電路設計,有冇保護,真係唔知喇。
用鋰電嘅話,更加要 ...
dcc2000 發表於 2016-1-25 15:31

咁買返用 2A 電款式算了, 雖然未必夠熱, 但起碼安全好多先呀! 另外而家好似見唔到出面仲有賣三洋暖蛋了???

咁買返用 2A 電款式算了, 雖然未必夠熱, 但起碼安全好多先呀! 另外而家好似見唔到出面仲有賣三洋暖蛋了?? ...
sonycliepda 發表於 2016-1-25 15:46

ching隻GP係咪呢款? 見佢嘅設計都算OK喎。

ching隻GP係咪呢款? 見佢嘅設計都算OK喎。
dcc2000 發表於 2016-1-25 16:18

請問邊度仲有賣 GP 用兩粒 2A電的暖蛋呢? 大約幾錢? 謝謝! 另外我用開嗰款係上一個款式, 上面圓下面是平面的, 電池從底部入的。

$79 已包兩粒雜牌牌淺藍色外殻的 18650 電, 粒電睇落去連保護板都無架! 咁如果唔用佢跟黎嗰兩粒電, 換返 ...
sonycliepda 發表於 2016-1-25 14:32

咁太危險啦. 買gp安全d

咁太危險啦. 買gp安全d
redhothits 發表於 2016-1-25 17:16

唔知點解 Camlion 仲貴過 GP 呀! 要成 $128 蚊, 不過就包兩粒AA充電池呀!